Gyermekjólét

2019.03.18. 20:00

Hét gyermekét elvette a gyámhivatal

Levélben fordult szerkesztőségünkhöz a bolhói Burka Istvánné, aki nyolc gyermeket, köztük hét kiskorút nevel.

K.G.

Azt írja, hogy az élettársával 22 éve élnek együtt, de eddig semmilyen gondjuk nem volt a gyámhatósággal. A télen azonban azzal az indokkal, hogy a gyerekeknek nincs ruhájuk, és a szobákban nincs kályha, a barcsi gyámügyi dolgozók elvették tőlük a gyermekeiket, akik ezután állami gondozásba, a nagyszakácsi nevelőotthonba kerültek. Közben az asszony párja ellen rendőrségi eljárást indítottak azzal a gyanúval, hogy megverte az egyik gyereket, de Burka Istvánné úgy tartja, a fiát a bolhói óvodában bántalmazták. A család szeretne egy nagyobb lakást venni, de nincs rá pénzük. Az anya attól tart, ha nem kapják vissza a gyermekeiket, abba belerokkannak.

Utánaérdeklődtünk a történteknek. A Somogy Megyei Kormányhivataltól azt a választ kaptuk, hogy eljárást indítottak a bolhói házaspár hét gyermekének elhelyezése miatt. A hivatal álláspontja szerint a család rendkívül rossz, gyermeknevelésre alkalmatlan körülmények között él. A gyermekvédelmi szakemberek korábban felhívták a figyelmet arra, ha nem változtatnak az életkörülményeiken, a gyámhivatalnak hivatalból kell intézkednie a gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezéséről.

Az ismételt ellenőrzések sem hoztak más eredményt, ezért a hivatal elrendelte a gyermekek védelembe vételét, és azt, hogy a szülők ezentúl természetben kapják meg a családi pótlékot. Közben felmerült a gyermekbántalmazás gyanúja, mert ennek nyomait észlelték az óvodában. A hatóság feljelentést tett a barcsi rendőrségen. A hivatal most is úgy látja, hogy a gyermekek megfelelő gondozása a családban továbbra sem biztosított. A szülők ezzel nem értettek egyet, ezért fellebbeztek, azonban a gyámhatóság döntését helybenhagyta a másodfokú bíróság. A szülők a gyermekek végleges gondozási helyének ügyében kitűzött tárgyalásán nem jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában