homeopátia

2019.03.10. 16:30

Hihetjük, hogy használ a homeopátia, de a gyógyuláshoz nem elég

A hónap közepétől tájékoztatót kell adnia a patikusnak a homeopátiás készítmények mellé. Többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt. Megoszlanak a vélemények e szerekkel kapcsolatosan.

Gyeszát Zsolt

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek gyógyszertári kiszolgálása – közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógy­szerészi Kamara (MGYK) elnöke. A termék mellé tájékoztatót kell adnia a gyógyszerésznek, melynek tartalmaznia kell: a homeopátiás készítmények ha­tásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s ha a beteg tünetei súlyosbodnak, arról tájékoztatnia kell orvosát, gyógyszerészét.

Szabó Péter Balázs, az MGYK Somogy megyei elnöke, lengyeltóti gyógyszerész szerint azért fontos ez a figyelemfelhívás, mert az utóbbi években több beteg is a gyógyszeres terápia kiváltásaként kezdte el használni a homeopátiás szereket. – Lényeges, hogy csak kiegészíthetik, hozzátehetnek a terápiához, de pusztán a homeopátiás szerektől nem fog me­g­gyógyulni a beteg, nincs klinikai vizsgálatokkal általánosan bizonyított hatásuk – mondta. – Ilyen szerekkel nem váltható ki gyógyszeres kezelés, például vérnyomáscsökkentő szedése. Jóllehet ma már van egy vevőkör, mely annyira elkötelezett a természetesebb módszerek iránt, hogy a patikusok ajánlása ellenére se viszi el a kémiai hatóanyagú gyógyszertermékeket, inkább homeopátiás szerek mellett dönt. Legtöbbjüknek a homeopátia egyik fő elgondolása szimpatikus, miszerint ezeknek a szereknek nincs mellékhatásuk. A legtöbb esetben ez még meg is állja a helyét, hisz Európában jelenleg gyógyszergyártási előírások érvényesülnek a homeopátiás szerekre is.

– Egy idegbecsípődéssel társult vállfájdalom miatt jelenleg is használok homeopátiás gyógyszert – mondta lapunknak a buzsáki Dumity Tímea. – Fodrászként dolgozom, ami megterheli a vállaimat. Próbálkoztam korábban hagyományos gyógyszerekkel is, de nem használtak. Egy akupunktúrás kezelésen ajánlottak homeopátiás gyulladáscsökkentőt. Eleinte nagyobb dózisban szedtem, s mivel csökkent a fájdalom, kisebb adagra váltottam. Persze hinni is kell ebben, akkor hatásos, úgy gondolom.

– Ha beteg vagyok, s nem olyan súlyos a baj, otthoni praktikákkal próbálom enyhíteni a tüneteket – mondta a kaposvári Máté. – Ha mondjuk magasabb lázam van, gyógyszerért megyek, nem igazán hiszek a homeopátiás szerekben. Ha esetleg valamilyen más betegség kapcsán semmi sem használna, talán adnék nekik egy esélyt.

Homeopátiás szerek: a patikák hozzáállása is változó

Szabó Péter Balázs elmondta: a gyógyszeres terápia bizonyított, mérhető a hatása. Persze aminek van hatása, annak mellékhatása is lehet. A gyógyszerekben lévő kémiai hatóanyagokkal ellentétben a homeopátiás szerek többnyire természetes anyagokból készülnek, ásványi, növényi, állati eredetűek. Gyakorta például megfázásos, köhögéses tünetekre visznek ilyen terméket szirup formájában. De megoszlanak a vélemények: van olyan patika, amely nagymértékben foglalkozik homeopátiás gyógyszerekkel, van, amely szakmailag nincs me­g­győzve ezzel kapcsolatban.

– Azt gondolom ugyanakkor, aki a szakma szabályainak megfelelően dolgozik, az megkérdezi a beteget, mire vinné a homeopátiás terméket, ajánlhat-e esetleg mást helyette – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában