lehet tekerni

2019.03.01. 11:30

Indul a szezon, nyeregbe pattannak a bringások

A jó idő a kerékpárosokat is kicsalogatta a szabadba, gyerekek és felnőttek egyaránt tekernek, ki munkába, ki pedig ráérő idejében. A közelmúltban jelentették be, hogy a Balatonon több kerékpáros fejlesztés is indul 1,2 milliárd forintból.

Góz Lilla

Nyeregbe pattantak a kerékpárosok, a tavaszias időben, aki csak teheti, hódol ennek a szenvedélynek. A közeljövőben a Balatonnál új útvonalakon is közlekedhetnek a bringások. A balatoni kerékpáros szolgáltatások fejlesztésére ugyanis 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az együttműködési megállapodást tizenhárom szakmai szervezet – köztük erdőgazdaságok, nemzeti parkok, turisztikai desztináció menedzsment szervezetek és önkormányzatok – írta alá a közelmúltban Balatonfüreden.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: a forrás harmadát a 206 kilométeres balatoni bringakörön túl 600 kilométernyi új kerékpáros túraútvonalak kijelölésére fordítják, bevonva a háttér településeket, a Balaton–felvidéket, a Kis–Balatont és a dél–balatoni térséget is. Körülbelül ugyanekkora összegből három kiemelt szolgáltató központot hoznak létre Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron, ezeknél egyebek közt lehet majd kölcsönözni, műszaki segítséget, bicikliszállítást, vagy túravezetést is kérni. A fennmaradó egyharmadnyi részt marketingre és egyéb reklámtevékenységre kívánják fordítani.

– A biciklis turista jó vendég, az átlagosnál több időt tölt az üdülőrégióban, többségük szezon előtt vagy után érkezik a tóhoz – jegyezte meg Princzinger Péter. – Célunk, hogy a Balaton a kerékpárosok paradicsomává váljon

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta:olyan területtel foglalkozik a program, aminek fejlesztésére nagy szükség van a tónál. – A vendégeket csak megfelelő turisztikai ajánlatokkal lehet a Balatonhoz csalogatni – emelte ki Fekete Tamás. – A kerékpározás nem egy, hanem három évszakos tevékenység, így a vendégéjszakákra is jótékony hatással lesznek a Balatonhoz ellátogató bringások. A kerékpáros turizmus egyébként aktívan fejlődik, az öt éve elindított Nyitott Balaton programsorozatukkal szeretnék, ha nem csak nyári, hanem egész éves attrakcióközponttá válna az üdülőrégió.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2019–ben is tart kifejezetten a kerékpárosokra hangolt közúti közlekedési ellenőrzéseket az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében. Felhívják a figyelmet, hogy a kerékpár jogszabály által kötelezően előírt tartozékainak biztosítására. A bringának rendelkeznie kell első és hátsó lámpával, fényvisszaverőkkel, küllőprizmákkal, hangjelző berendezéssel. Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáros fényvisszaverő mellényt visel. Szabálysértés esetén a rendőrök az elkövetőt figyelmeztethetik, helyszíni bírsággal sújthatják, illetve ellenük szabálysértési feljelentéssel élhetnek. A helyszíni bírság összege 5-től 50 ezer forintig, feljelentés esetén 150 ezer forintig terjedhet. A főbb baleseti okok továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában