Egyedül

2019.03.21. 09:00

Lopakodva jön a magány az idősekhez

Egyre több az egyedül élő idős ember. A magány pedig megbetegít. S ezt már nem csupán a közvélekedés tartja így, de egy friss kutatás is ráirányította a problémára a figyelmet. A lélekgyógyász szerint nem telefonon, nem interneten, hanem személyesen kell tartani a kapcsolatot idős rokonainkkal.

Kovács Gábor

– Magányosnak érzem magam, mert a férjem tíz éve meghalt és a fiam külföldön él – panaszolta a 68 éves, magyaratádi Kiss Lajosné. – Most éppen egy másik egyedül élő, idős nőhöz sietek, aki történetesen a nővérem. Örülök, ha kimozdulok otthonról, és látom az emberek mosolyát.

A 87 éves, kaposvári Szontágh Károly viszont nem érzi magányosnak magát. Ha teheti, még ma is hódol a szenvedélyének, a repülésnek. Azt mondta: 65 éve házas, és 40 évig élt együtt az anyósával, de sohasem veszekedtek. Számára a családi kapcsolatok fenntartása egy türelemjátékhoz hasonlít. Ha azonban egy idős ember elmagányosodik, szerinte jól teszi, ha mielőbb beköltözik egy idősek otthonába, mert ott állandó orvosi felügyeletet kaphat.

Korunkban egyre komolyabb probléma az, hogy az emberi kapcsolatok megszűnnek idős korban, állítja a balatonboglári Máté Mártonné, tanácsadó szakpszichológus. A szépkorúak baráti, kortárs kapcsolatai leginkább a betegségek, elhalálozások miatt szakadnak meg. A fiatalok, az unokák is eltávolodnak az idősektől, elköltözve akár a térben, de akár lelkileg-érzelmileg is. Így éri el az időseket a magány. Ettől aztán egyre inkább beszűkül az érdeklődési körük. Az elmagányosodás először melankóliához, szomorúsághoz, később akár depresszióhoz is vezethet.

– Apró, pillanatnyi változásokkal indulnak el és zajlanak ezek a folyamatok – magyarázta Máté Mártonné. – Ezért menet közben szinte észre sem veszi sem az idős ember, sem a környezete. A család egyszer csak döbbenten áll az előtt, hogy időskori depresszióval küzd a nyugdíjas. Hogy ezt megelőzzük, fontos a szociális, emberi kapcsolatok fenntartása. Nem telefonon, nem interneten, hanem személyesen. Ez elsősorban a család feladata, de a közvetlen környezetben segíthet akár egy gondos szomszéd is. Ha a rokonok nem tudnak mindig eljönni, biztosítani kell olyan lehetőségeket, amelyben örömét leli az idős ember. Ezek lehetnek nyugdíjas klubok, olyan programok, amelyek az időseknek találkozási lehetőséget jelentenek. Jónak tartom az idősek szervezett napközbeni foglalkoztatásokat is.

Friss statisztikák szerint Magyarországon 700 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember él egyedül. Közöttük a nők és férfiak számának különbsége hazánkban a legnagyobb az EU-ban. Az idős magyar nők 46 százaléka élt egyedül (507 000 ember), a férfiaknál ez az arány 20 százalék (137 500). Ez a magyar férfiak rövidebb átlagéletkorával függhet össze.

Megtudakoltuk a Központi Statisztikai Hivataltól, hogyan alakult az idősek száma Somogyban az elmúlt években. A megye összes lakóinak száma 2014-ben 315 512 volt, de ez a szám 2018-ra 303 802-re csökkent. Vagyis mintegy 15 ezerrel kevesebben lettünk. Azonban a nyugdíjasok száma így is négyezerrel nőtt ezen idő alatt. 2014-ben a megyénkben a 65 év felettiek száma összesen 58243 volt, ebből 36572 nő, és 21671 férfi. 2018-ban viszont összesen 62601 nyugdíjas korút, vagyis 65 év feletti somogyit tartottak nyilván, ebből 38756 nő, és 23845 férfi volt.

A magány megbetegít

A magány megbetegít, tartja a közvélekedés, és ezt most igazolta a tudomány is. Egy, a Helsinki Egyetemen végzett hét éven át tartó kutatás eredménye szerint a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50 százalékkal pedig a korai halálozás esélyeit. Az adatok szerint azok az egyedül élők veszélyeztetettek jobban, akiknek korábban volt már valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. A felmérésből kiolvasható, hogy már az első szívroham kialakulási esélyeit is 43 százalékkal növeli az egyedüllét. A kutatók szerint a hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, magányos idősek vannak a leginkább veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában