gyorsabb beavatkozás

2019.03.15. 20:00

Rövidülő várólisták: két év helyett tíz hónap a leghosszabb

Nagy mértékben csökkent a várólisták száma országszerte a kórházakban. A Kaposi Mór Oktató Kórházban a szürkehályog műtétre mindössze két hónapot, a csípőprotézisre pedig 10 hónapot kell várnia a betegeknek.

Góz Lilla

– A kaposvári kórházra is érvényes az országos trend, hogy jelentősen csökkentek a várólisták – mondta el Papp Erzsébet. A Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója hozzátette: 3–4 évvel ezelőtt csípő-, térd műtétekre 2–2,5 évet kellett várni, most pedig már október 31–re tudnak előjegyzést biztosítani.

– Szürkehályog-műtétre mindössze 2 hónapot kell várni, jelenleg május 18–ra tudunk adni időpontot, a koszorúér-tágító beavatkozásra pedig június 17–re – mondta el Papp Erzsébet. Megjegyezte: csípő–, térdműtétekre 4–500 beteg, szürkehályog műtétre 250–en, koszorúér beavatkozásra 90–en várnak.

– Azt gondolom jelentős csökkenés, hogy tíz hónap Kaposváron a leghosszabb várólista. A protézisekre biztosított központi forrás nagy segítség volt az egészségügyi intézményeknek. Megjegyezte: ugyanakkor sokan ragaszkodnak orvosukhoz, de a szakemberek napi műtéti kapacitása is véges. Az ízületi kopással járó elváltozások népbetegségnek számítanak. Nem csak az idősek, hanem a 30–40 éves sportolók is csípő–, térdproblémáik miatt keresik fel a kaposvári kórházat.

– Régen 50 év alatt szinte nem ültettek be protézist, ma már ez megváltozott. Az elvárás is más napjainkban a beteg részéről, ne csak menni tudjon fájdalommentesen, hanem sportolni és teljes életet élni – tette hozzá az orvosigazgató.

Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár a közelmúltban azt nyilatkozta: 2012 óta 26 milliárd forint jutott a várólisták csökkentésére, ebben az évben pedig 6 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Kifejtette: a rövidülés egyik oka az, hogy bizonyos beavatkozásoknál eltörölték a finanszírozási korlátot, valamint ezeknél a műtéteknél a beteg választhat olyan intézményt, ahol nem kell sokat várni egy-egy műtétre. Az államtitkár közölte, hogy a tizenhárom várólista-kötelezett ellátás felénél Európa „jobbik feléhez tartozunk”, hiszen a szürkehályog-műtétek esetében csak Hollandiában rövidebb a várakozási idő.

Új várólista regisztráló-elszámoló rendszer lép életbe áprilistól. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jövő hónaptól bírságolja azokat a kórházakat, ahol egy pácienst indokolatlanul előresorolnak a várólistán, ráadásul ebben az esetben a beavatkozás költségét sem finanszírozzák. Ha egy orvos a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap, és a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában