Csontozás

2019.03.01. 09:00

Rutinosan tanulmányozták az emberi csontokat a diákok

Emberi csontokat vehettek kézbe az egészségügyi középiskola diákjai a Rippl-Rónai Múzeumban. A Miről mesélnek a csontok elnevezésű foglalkozáson a tanulók megtudhatták, milyen betegségben szenvedtek egykor az emberek, de azt is, hogy ki volt az erősebb.

Marosi Gábor

Alaposan megvizsgálták az emberi csontokat a középiskolás diákok. A koponyától kezdve a különféle lábszárcsontokon át egészen az állkapocscsontig sokféle maradvánnyal találkoztak. A Rippl-Rónai Múzeum egyik leglátogatottabb foglalkozásának célja, hogy minél többen megismerjék az emberi test alkotórészeit.

– Tudták mit kell keresni a csontokon – fogalmazott Őszi Zoltán, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa. – Ez a foglalkozás alapvetően általános iskolásoknak szól, most azonban olyan középiskolások vettek részt ezen, akiknek már van előképzettségük. Ezért például nagyon sok csontnak a latin nevét is tudták. A diákok nagy érdeklődéssel tanulmányozták a csontokat, kézbe vették és nagyítóval is megvizsgálhatták. Láthatták az apróbb elváltozásokat, melyekről meg lehet állapítani a különféle betegségeket, de az is jól látható, hogyan éltek a régi emberek, milyen fiatalon haltak meg, mennyire koptatták el a fogaikat – hangsúlyozta Őszi Zoltán.

A diákok egy pályázatnak köszönhetően jutottak el a múzeumi különórára. – Hátrányos helyzetű tanulók vettek részt ezen – mondta Draskovics Márta, a KSZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának magyar-történelem szakos tanára. – Az volt a célunk, hogy a gyakorlati tanulásnak köszönhetően történelmi ismereteket is szerezzenek. Látszólag is nagyon jól érezték magukat a diákok és lekötötte őket a két óra, amelyhez a múzeumpedagógus személyisége és kiváló előadása is hozzájárult. Az ápolást és szociális gondozást tanuló fiatalok egyébként nagyon aktívak voltak, megmertek szólalni, elmondták véleményüket, jól felismerték a csontokat és latin tudásukat is erősítették – tette hozzá Draskovics Márta.

Betegségnyomok a koponyán

A Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményében több koponya is látható. A legtöbb csontról jól kivehetőek a különféle sérülések és a betegségek is. Az egyik koponyáról egy hónappal ezelőtt állapították meg antropológusok, hogy vélhetően az illető szifiliszes vagy leprás beteg volt. Az orr és a szájpadlás felső része ugyanis torzult, a csontlemezek pedig láthatóan felhólyagosodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában