fodrászgyakorlat

2019.03.27. 09:00

Séróból vágják a kaposvári diákok a nemzetközi trendeket

Trendi tavaszi frizurák és a legújabb hajfestési és fonási technikák: a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium fodrász tanulói három hetet töltöttek Lengyelországban. A gyakorlati foglalkozásokon tovább gyarapították tudásukat, s Radomsko és környékének nevezetességeit is felfedezték.

Harsányi Miklós

– Ha a jövő héten újra mehetnék Radomskoba, rögtön jelentkeznék, annyira jól éreztem magam – mondta a 16 éves Orsós Judit. – A lengyel házigazdák barátságosan fogadták a csapatunkat, végig nagyon kedvesek voltak, s a városlátogatáson kívül kirándulással is kedveskedtek számunkra.

Tíz kaposvári fodrásztanuló az Erasmus+ program segítségével utazott Lengyelországba, Bogdán Krisztina fodrász szakoktató és Csendes Gábor osztályfőnök is velük tartott. A hajszárítás, mosás, kreppelés mellett dauercsavarásból, s a legújabb vágási technikákból is bemutatót kaptak a kaposvári fiatalok, Papp Lolita szerint aki lépést kíván tartani a fejlődéssel, annak már kamaszfejjel érdemes nyitottnak lenni.

– Szerintem azért is hasznos volt a tanulmányút, mivel láttuk, hogy a hozzánk hasonló korú lengyel diákok milyen körülmények között készülnek fel – folytatta Sasvári Kitti. – Felkerestünk egy elegáns szalont is, ahol látványosan dolgoztak a fodrászok. A szakmában sokféle divatos megoldás létezik, érdekes összehasonlítani a helyi és külföldi trendeket.

A kaposvári diákok Krakkóba is ellátogattak, Keszi Zsófia a barátságos vendéglátás kapcsán megjegyezte: a lengyel finomságokból is ízelítőt kaptak, hal, céklaleves és húsgombóc is terítéken volt. Bogdán Krisztina fodrász szakoktató jóleső érzéssel nyugtázta: tanítványai ügyesek, s látszik, hogy szeretik a szakmát. Csendes Gábor osztályfőnök szerint a tanórán kívüli gyakorlás és a külföldi szakmai program egyaránt a diáklányok javára vált, a lengyel út az idegennyelv gyakorláson kívül a közösségépítést is szolgálta. S épp ezért ha lehetőségük nyílik, a közeljövőben is élnek a felkínált utazási lehetőséggel.

Kamatozó külföldi kapcsolat

– A czestochowai építőipari testvériskolán kívül az Erasmus program keretében négy éve állunk kapcsolatban a radomskoi középiskolával – mondta Agócs Attila, a Lamping József műszaki szakgimnázium igazgatója. – A fodrásztanulók először jártak Lengyelországban, előttük már három asztalos csoportot indítottunk útnak. Bizonyossá vált: egymásra talált a két iskola: úgy gondolom, hogy a fiatalok látóköre bővült, új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak, sokan életükben először jártak külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában