határtalanul!

2019.03.08. 14:00

Sokan indulnának határon túli útra a jövőben is

Tavaly is sok somogyi diáknak lehetőséget adott külhoni látogatásra a Határtalanul! program. Március első napjától elérhetőek az új pályázati kiírások, melyek még többeknek adhatnak lehetőséget a jövőben egy-egy határon túli útra.

Gyeszát Zsolt

– Kétszer is sikerült már nyernünk a Határtalanul! program keretein belül, 2016-ban és 2018-ban is külhonba látogathattak hetedikes diákjaink – mondta el kérdésünkre Dominkó János, a lábodi Kótai Lajos Általános Iskola igazgatója. – Egyszer a Felvidékre, egyszer Erdélybe utaztak a tanulók. Az idén is beadjuk a pályázatot, s ha sikerül nyernünk, akkor jövőre újra külföldre utaznánk. Ezen a nyáron viszont Budapestre készülnek a tanulók. Nem csak abban segít a program, hogy egy kicsit világot lássanak a diákok, azt gondolom, a magyarság- és a nemzeti összetartozás-tudatot is erősíti. S persze akad nálunk is olyan tanuló, aki másként aligha juthatna el egy országhatáron túli kirándulásra.

A program új kiírásai a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján jelentek meg március elsején és április 30-ig nyújthatóak be a pályázatok.

– Nincs jobb lehetőség az országhatáron átívelő magyar közösségépítésre, így amire csak lehet, az idén is pályázunk a program keretein belül – mondta el kérdésünkre Agócs Attila, a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. Tavaly Erdélybe látogatott az iskola több tanulója, melyet követően maguk is fogadták a csíkszeredai Kós Károly középiskola diákjait. Erre az együttműködés középiskolák között című kiíráson nyertek forrást a program keretein belül.

Az MTI közlése Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár arról is szólt Budapesten nemrég, hogy 1,3 milliárd forintot különítettek el a középiskolák közötti együttműködésekre, a hetedikeseknek szervezett osztálykirándulásokra három milliárd forintot.

S mint kiderült, bővültek is a lehetőségek. A jövőben anyaországi középiskolás diákok is utazhatnak külhoni magyar területekre osztálykirándulásokra a Határtalanul! program keretében, e célra 600 millió forint áll rendelkezésre.

Sokan lehetőséget kaptak

Tavaly Somogy megyéből 54 iskola pályázott sikeresen, amelynek eredményeként összesen 2077 Somogy megyei tanuló utazott valamelyik külhoni magyar területre – tudtuk meg a Miniszterelnökség Sajtóirodájától. A legkedveltebb úti cél Erdély volt, ahová 759-en juthattak el. A Felvidékre 619, Horvátországba 323, Kárpátaljára 193, a Vajdaságba 143, a Muravidékre 40 tanuló látogathatott el.

A kilencedik éve működő programnak köszönhetően eddig több mint háromszázezer magyarországi diáknak volt lehetősége a határon túli magyar területekre látogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában