kapós ingatlanok

2019.03.30. 11:30

Tavasszal folytatódik a zártkertek felújítási programja

Keresik a zárkerti ingatlanokat: a somogyi ingatlanforgalmi adatok szerint egyre gyakoribb, hogy városban élők vásárolnak maguknak kerteket, különösen a megyeszékhely környékén.

Kovács Gábor

F.A.L.U.fesztiv‡l

Új jelenség, hogy a közelmúltban kaposvári, illetve a környező falvakból érkező fiatalok vásárolják fel a szilvásszentmártoni telkeket, régi présházakat.

– Ilyenkor nem települ ki a család, de rendszeresen kijárnak a szőlőhegyre, méhészkednek, gyümölcsöt termesztenek, szörpöt és lekvárt készítenek – mutatta Lengyel Gábor, Szilvásszentmárton polgármestere. – Erre a városban nem lenne lehetőségük. Örülünk ennek a tendenciának, mert sok olyan szőlőhegyi terület volt, ami az idős helybéliek már nem tudtak megművelni. A megjelenő fiatalok munkája azonban most a helyi termékek számát növeli.

Szilvásszentmártonban aszfaltos út visz a zártkertekig, ahová a villanyt is bevezették, csak a vezetékes víz hiányzik. Lengyel Gábor hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület keresi a lehetőségét, hogyan valósíthatnának meg fejlesztéseket a külterületen.

Kétmilliárd forintos keretösszeggel már az idén tavasszal újraindul a zártkertmegújítási program – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton. Cél, hogy a zártkertekben meghonosodjon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek, és a termésből minél jobb minőségű helyi termék készüljön.

A földforgalom majdnem egyharmadát teszik ki a zárkertek adásvétele Somogyban. Egy jó helyen fekvő, 1500 négyszögölös telekért akár milliós árat is megadnak a vevők, s ha egy lakható, vagy akár felújításra váró épület van rajta, az növeli az értékét. Míg a szántók ára másfél millió forint lehet hektáronként, egy hektár zárkert akár kétmillióba is kerülhet.

– Érzékelhető, hogy megélénkült a zártkertek forgalma az utóbbi időben– mondta Gombos Sándor, a megyei agrárgazdálkodási kamara elnöke (NAK). – A zártkerti támogatásból Belső-Somogy kis falvai fejlődhetnek, a környezetük rendeződhet.

Előnyös az őshonos fajta

A városlakó csak a szabadságát vagy a hétvégéit tölti a zártkertekben, ezért előfordul, hogy csak hetente-kéthetente jut el a telkére. A zártkertekre adható állami támogatásból az őshonos gyümölcsfák terjedését támogatják, s ezek a fajták jobban bírják, ha a gazda kevesebbet foglalkozik velük, sőt kevesebb növényvédelmet igényelnek. Gombos Sándor ezt a program előnyének tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában