bioetika

2019.03.05. 09:00

Tisztelni kell az emberi életet, a reményt pedig nem szabad feladni

A bioetikával, vagyis az élettel kapcsolatos etikai kérdésekkel foglalkoztak a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Kaposvári Csoportjának legutóbbi összejövetelén. Az előadó Nyéky Kálmán katolikus plébános volt, aki három kirívó példán keresztül mutatta be a tudományághoz kapcsolódóan az emberi méltóság fontosságát.

Marosi Gábor

Az 1990-es években kezdte el tanítani a bioetikát Gaizler Gyula a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Tíz éve pedig már Nyéky Kálmán oktatja ezt a tudományágat, amely elsősorban az emberi élet etikai elvárásaival szembesíti a társadalmat.

– Az emberi élet a fogantatástól kezdődik – hangsúlyozta Nyéky Kálmán. – Ebben a kérdésben megegyezik a Katolikus Egyház álláspontja a biológusokéval, éppen ezért mi is elutasítjuk az embriókon való kísérletezéseket. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az emberi életet már a magzati korban megpróbáljuk egyre jobban védeni. Emellett mindent megteszünk azért, hogy az emberek meg tudják élni azt a szabadságot és tökéletességet, amire Isten alkotta őket.

A KÉSZ legutóbbi rendezvényének első témája a klónozás volt. Nyéky Kálmán azért beszélt erről, mert nem régen megszületettek az első klónozott emberszabású majmok Kínában. Ezeket az állatokat ugyanúgy sejtmag átültetéssel hozták létre, mint annak idején Dolly-t, a klónozott bárányt. Ez felveti az emberi klónozás fizikai lehetőségét, amely ellen számos nyilatkozat, többek között az Oviedói Egyezmény is egyértelműen állást foglal. Eszerint ilyen mértékben nem lehet beavatkozni az emberek jövőjébe.

– A test és lélek kapcsolata is szóba került – folytatta Nyéky Kálmán. – Ez nem egy mai történet, de 1990-ben Amerikában született egy ikerpár, név szerint Abigail és Brittany Hensel, akik két fejű, de egy testű, szétválaszthatatlan sziámi ikerként jöttek világra. A testvérpár azóta felnőtté vált és ma is él. Érdemes egy picit elgondolkozni azon, mit jelent az, hogy egy testben két lélek egyszerre van jelen. Ez számos más területen is új megvilágításba helyezheti a dolgokat, például az egypetéjű ikreknél. Vajon mikortól mondhatjuk azt, hogy ők önálló személyiségek, lehet, hogy már eleve több lélek van bennük? Ez elgondolkodtató, amire tudományos bizonyíték nincsen, csak feltételezések.

– Nick Vujicic történetével is érdemes foglalkozni – fogalmazott Nyéky Kálmán. – Ő egy olyan ember, aki végtagok nélkül született, ugyanakkor teljes értékű életet él. Motivációs trénerként és lelkipásztorként járja körbe a világot és gyakorlatilag minden olyan dolgot meg tud csinálni kéz és láb nélkül, amit mi két lábbal és két kézzel. Ő arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy az életünk végén is erősnek kell lennünk. Akkor, amikor megtapasztaljuk majd mi is azt gyengeséget, amiben ő éli a mindennapjait, fontos számunkra az üzenete, hogy mi se adjuk fel a reményt az életünk végén sem – mondta Nyéky Kálmán.

A katolikus plébános hozzátette: jó, ha elgondolkodunk ezeken a kérdéseken, főként azon, hogy mikor kezdődik el az emberi élet. A különböző, talán meglepőnek tűnő emberi életformák is bemutatják az emberi élet teljességét és gazdagságát. Minden ember méltó a szeretetre és segíteni kell őket abban, hogy egyre közelebb kerüljön hozzájuk az emberi életnek a tisztelete – zárta előadását Nyéky Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában