kritikus időszak

2019.03.29. 20:00

Védekeztek a gazdák, átvészelte a barack fagyot

Aki felkészült a kártevőkre időben, az a tavasz eleji fagyokra nem panaszkodhat, szépen fejlődnek a barackfák Somogyban. Persze a következő két hét még kritikus lehet.

Koszorus Rita

Március végére a megyében mindenütt rózsaszín virágba borultak a barackültetvények jelzés adva ezzel a gazdáknak is: akad dolog bőven a gyümölcsösökben. Mózer Gyuláék már végeztek a metszésekkel a hácsi barackosban, ahol nem okozott károkat a hideg sem. – Füstöltünk és így megmentettük a fákat – mondta lapunknak a gazdálkodó. – A legmélyebb ponton mínusz hat fokot mértünk, de nem fagyott el. A monília és a tafrina fertőzés ellen is védekeznek, lemosó permetezéssel. Amint a szilva elkezdi hullatni szirmait, az is sorra kerül.

Az őszibaracknál óvatosnak kell lenni – avatott be Gara Miklós somogytúri gazdálkodó, akinek leginkább barackosai vannak. A tavasz eddig száraz volt, alacsony páratartalommal, gombás fertőzéstől nem kellett tartani. – A kajszibarack esetében a monília ellen kell védekezni – mondta, de szerencsére ez az idő nem kedvez ennek a fertőzésnek. A fagy a somogytúri barackosban sem okozott károkat, magyarázta. – A kötődés is szépnek tűnik mindenhol megfelelő, ezért optimistán nézhetünk a jövőbe, de a következő egy-két hét után lehet megállapítani, milyen termés várható. Most az látszik, hogy olyan gondjaink nem lesznek, mint tavaly.

Akkor ugyanis a március eleji fagy elvitte a termést, több olyan ültetvény is volt, ahonnan semmit sem tudtak szüretelni. Szerencsére ilyen ritka időjárási körülmény az idén nem játszott közre – erősítette meg a tapasztalatokat Tomka Anna, szennai termelő is. – Túléltük a fagyokat. Igaz, a barack egy részét elvitte, de nem jelentős a kiesés. – Éppen ma néztem meg a gyümölcsfákat és azt mondhatom, a körülményekhez képest szép. A rügyek erősek.

Még fagyos idő várható a következő napokban, de nagy fejfájást okoz a gazdálkodóknak a szárazság is.

Várják az égi áldást a termelők

Szennában a csapadékhiány nem jelent gondot, hiszen agyagos talajba kapaszkodnak a gyümölcsfák gyökerei. Mózer Gyula szerint, annyi nedvesség van még a földekben, amennyi a kötődéshez elegendő. Ez azonban nem lesz már elegendő, amikor a jó pálinka alapanyag húzza fák ágait. – Május elejéig kitart ez a mennyiség – mondta kérdésünkre Gara Miklós. – Mivel szeptemberben, augusztus végén volt nagyobb eső.

Annak eloszlása viszont nem volt optimális, hiszen hirtelen esett sok csapadék, amely le is folyt a földekről. Gara Miklós hozzátette: ha nem esik megfelelő mennyiségű csapadék, jövő héten elkezdik az öntözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában