addikció

2019.04.06. 11:30

A drog és a képernyőfüggőség veszélyeiről is hallhattak a diákok

A testi és a lelki egészség volt középpontban pénteken a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium és szakközépiskolában. A hagyományos egészségnapon többek között felépülő drogfüggők tapasztalatairól is hallhattak a fiatalok.

Gyeszát Zsolt

Több téma iránt érdeklődött Orsós Judit, az intézmény tizedikes diákja is. Úgy veszi észre, hogy nem táplálkozunk valami egészségesen, épp ezért tartja lényegesnek a figyelemfelhívó programot.

Illés Beáta iskolavédőnő egy élményszerű, interaktív foglalkozásra várta a diákokat. A családi mintákról, női-férfi szerepről, a párkapcsolat-alakítás lépéseiről, fogamzásgátlás módjairól beszélt a fiataloknak. – Azt látom, hogy a család mint érték válságban van, olykor hiányosak a fiatalok családból hozott ismeretei – mondta Illés Beáta.

Hasonlóképpen fontos témával készült a diákoknak Szalai Zoltán iskolapszichológus: az alkohol, a drog, a cigaretta, az internet és túlzott használatának veszélyeire igyekezett felhívni a figyelmet. A szakember szerint gyakorta a túlzott internetezés okoz problémát. Ha a fiatal nem tud magának kontrollt felállítani és kitolódik az ébrenlét ideje, fáradt lesz, kevésbé tud koncentrálni. Persze, ez még nem feltétlenül függőség, inkább önkontroll-probléma. Mint mondta, sok esetben a szülő is benne van ebben, nem állít határokat a gyermeknek. Amikor viszont napi 8-10 órát vagy még annál is hosszabb időt tölt az interneten egy-egy fiatal, az már igazi függőség.

Ám azt is megtudhatták a fiatalok az egészséget szem előtt tartó programon, hogyan boldogulhatnak a mindennapokban a vakok és a gyengénlátók. – Szemléletformáló eszközöket hoztunk, a fehér bottal történő közlekedést is bemutatjuk – mondta el kérdésünkre Nemesné Kiss Gabriella, a Kaposvári Vakok és Gyengénlátók Kistérségi csoportjának vezetője. Braille-írással, szembetegségeket szimuláló szemüveggel, akadálymentes játékokkal ismerkedhettek meg a diákok a programon.

Szecskő Judit és Szalai Bernát tagintézményvezető-helyettesek hasonlóképpen vélekedtek: fontos felhívni a fiatalok figyelmét az egészségtudatos szemléletre, testi és lelki egészségre egyaránt. Az interaktív programok mellett vért is lehetett adni az egészségnapon, Agócs Attila tagintézményvezető is tű alá tartotta a kezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában