Iskolai szociális munka

2019.04.10. 17:00

A gyerekekért dolgoznak az iskolai és óvodai szociális segítők

A kaposvári és a járási közoktatási intézményekben már dolgoznak az óvodai és iskolai szociális segítők, akiket sokféleképpen fogadnak az óvodákban, iskolákban.

Fenyő Zsuzsa

Kaposváron és a Kaposvári Járásban jelenleg hét iskolai és óvodai szociális segítő dolgozik, de remélhetőleg a létszám bővülni fog, hiszen a kaposvári közgyűlés októberi döntésének értelmében 18 szakembert vehetnek fel ebbe a munkakörbe.

– Kaposváron jelenleg öt ember dolgozik huszonhárom kaposvári intézményben, egy szakember 12 vidéki köznevelési intézményben látja el a feladatot, a vezető pedig irányítja a munkát – mondta el Mosoni Takács Orsolya Köznevelési Prevenciós Csoportvezető. – Szükségletfelmérést végeztünk minden érintett iskolában és óvodában. Az egy szakemberre jutó köznevelési intézmények számát illetve az egyes intézményben eltöltendő időt attól függően határoztuk meg, hogy hol mennyi a szociális problémában érintett gyerekek száma. Még nem tudunk mindenhol jelen lenni, ezért továbbra is várjuk a felsőfokú szociális végzettséggel rendelkezők jelentkezését.

A szakemberek a hét négy napján a közoktatási intézményekben vannak, ahol a fogadóidejükben felkereshetik őket a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is. Emellett az órákon, foglalkozásokon is részt vesznek, hogy kiszűrjék a veszélyeztetett vagy problémával küzdő gyerekeket, illetve közösségépítő foglalkozásokat tartanak.

– A köznevelési intézményekben vegyes a munkatársak fogadtatása – tájékoztatott Mosoni Takács Orsolya.

– Pedig nagyon fontos, hogy jó legyen a szociális segítők kapcsolata a pedagógusokkal és az iskolapszichológusokkal is, mivel velük együttműködve tudnak csak igazán hatékonyan dolgozni. A szolgáltatás teljes körű kiépítése egy hosszú folyamat, melynek az elején vagyunk.

A szakember azt is lényegesnek tartja, hogy tisztázni kell, melyek a szociális segítők fe­ladatai, hiszen ők nem pedagógusok és nem is pszichológusok, a szociális munka eszközeivel dolgoznak majd.

Tóth Katalin nemrég kezdett dolgozni szociális segítőként. – Többek között azért jelentkeztem ebbe a munkakörbe, mert szívügyem az iskolai zaklatás elleni küzdelem – mondta Katalin.

Intézményenként eltérő a leterheltség

A Rét Utcai Központi Óvoda tagintézményeiben már elkezdték a munkát a szociális segítők. – Eddig jók a tapasztalataink, jól megy az együttműködés – fogalmazott az intézmény vezetője, Rónai Ágota. – A kolléga minden csoportba ellátogatott, megismerkedett a gyerekekkel, a szülők is jól fogadták.

Rónai Ágota hozzátette, szerinte a különböző intézményekben eltérő lehet a szociális segítők leterheltsége, mert valamelyik óvodában több az olyan gyerek, aki problémás családi környezetből érkezik.

A nagyberki Szász Endre Általános és Művészeti Iskolában nagyon örültek a szociális szakemberek érkezésének. – Nálunk sok a hátrányos helyzetű tanuló, akiknek nagyon jól jön a segítség – mondta az iskola igazgatója, Horváth István. – Örülünk annak, hogy valaki tényleg próbál tenni a nehéz helyzetben lévő gyerekekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában