Megbetegít

2019.04.01. 13:55

Agyban dől el: lelkünk is felel az egészségért

Az agyunk képes komolyan megbetegíteni, de a gyógyulásban is óriási szerepe lehet. Lelki okok is befolyásolják az egészségünket.

Varga László

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóiratában jelent meg nemrég egy velünk kapcsolatos hír, amely szerint hazánkban az európai átlagnál két és félszer több végtagi amputációt végeznek. Sajnos nem csupán ebben a legroszabbak a mutatóink: a KSH szerint a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekben is élenjárók vagyunk, az egészségben megélt átlagos életkor pedig egyik nem esetében sem éri el a hetven évet – vagyis e fölött többségük jó eséllyel szenved komolyabb betegségben. Sokan ezt az öregség természetes velejárójának tartják, amit azonban a nyugati társadalmakban élő, jóval egészségesebb időskorúak magas aránya sem támaszt alá.

Az okok közül a szakemberek leggyakrabban az egészségtudatos életmód hiányát, valamint a szűrővizsgálatokon való alacsony részvételt szokták emlegetni. Általános nézet, hogy a magyarok többsége akkor kezd el foglalkozni az egészségével, amikor az már nincs.

Az egészségügy döntően a gyógyítással foglalkozik, a megelőzés fontossága pedig csak mostanában kezd nagyobb hangsúlyt kapni. A nem éppen hízelgő statisztikákban pedig a lelki tényezők is komoly szerepet játszanak. – Fontos tisztázni: az egészség nem a betegség vagy fogyatékosság hiánya. A mai fejlett diagnosztika mellett kevés az olyan ember, akiben ne találnának valamiféle elváltozást – emelte ki Törőcsik Tibor kaposvári szakpszichológus. – Az egészség fogalmát már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1946-os alapító okirata is meghatározta, amely szerint az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, és a testünk jelzéseit helyén kezeljük, megvalósítva a testi-lelki harmóniát, az pozitív kihatással van az életkilátásainkra is. Mi, magyarok azonban hajlamosak lehetünk a szélsőségekre: vagy túlzott jelentőséget tulajdonítunk a betegségünknek, vagy a súlyosabb tüneteket sem vesszük komolyan.

Pesszimista és beletörődő a magyar

Sokan a vélt bajaikkal járnak orvostól orvosig, miközben valójában nem is lenne rá szükségük. Gyakran a szociális helyzet vagy az egyedüllét is felerősítheti a betegségtudatot. A pesszimista életfelfogás és a beletörődés, amely magyar embert jellemezhet, nem éppen a legjobb gyógymód. Az agyunk képes komolyan megbetegíteni, de a gyógyulásban is óriási szerepe lehet. A nyugati társadalmakban is éppen ugyanazok a betegségek fordulnak elő, azonban a kontrollérzetük magasabb, azaz sokkal inkább megvalósítják a test és a lélek harmóniáját. Igaz, mindehhez a gazdasági környezetük is jócskán hozzájárul.

Egy dologban azonban valamennyien egyformák vagyunk: az egészségünkért elsősorban mi magunk vagyunk a felelősek – hangsúlyozta Törőcsik Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában