falusi csok

2019.04.16. 11:30

Az öreg somogyi házak vonzzák a fiatal párokat

Somogy megyében összesen 221 olyan ötezer fő alatti település található, ahol július elsejétől elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok). Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint ennek köszönhetően újra benépesedhetnek a községek.

Marosi Gábor

Száznál is kevesebben élnek a Somogy és Zala megye határán fekvő Somogybükkösdön. Az egyre inkább elnéptelenedő településen rengeteg eladó ingatlan található. Több ház iránt is sokan érdeklődtek már az elmúlt években, új gazdája azonban csak kevésnek akadt. – Eddig nem volt semmiféle támogatási rendszer – fogalmazott Győrfy Miklós, Somogybükkösd polgármestere. – A falusi csok azonban egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a fiatalok felkeressék településünket. Legalább tíz eladó ház van a faluban, nagy része komfort nélküli, de vannak komfortosabb ingatlanok is. Somogybükkösdről jól megközelíthető Csurgó és Nagykanizsa is, de Nagyatádra is könnyen el lehet jutni – tette hozzá Győrfy Miklós.

Horváth Győző, Iharos polgármestere is a falusi csokban látja a település felvirágzását. Az alig több mint ötszáz lelkes faluban nagyon kevés fiatal él, pedig szükség lenne rájuk azért is, hogy ne öregedjen el a település. – Már annak is örülünk, ha itt marad egy fiatal – hangsúlyozta Horváth Győző. – Néhányan vannak, akik nem költöztek el a környező városokba, hanem inkább ingáznak a munkahelyükre. Reméljük, hogy minél több fiatal dönt majd így és letelepszik a faluban. Iharosban több eladó ház és telek is van, valamint olyan önkormányzati ingatlanok, melyeket pályázati programokban vásároltunk meg, de ha lejár a fenntartási idejük, akkor felszabadíthatóak lesznek erre a célra. – mondta Horváth Győző.

A Tabi járásban lévő Andocson, húsz év alatt, százhatvannal csökkent a lakosság száma. Jelenleg 1075-en laknak a településen, ebből 533-an negyven év alattiak. A faluban óvoda és iskola is működik, azért, hogy továbbra is fennmaradhassanak ezek az intézmények mindenképpen szükség lenne az utánpótlásra. Werner Józsefné, Andocs polgármestere kérdésünkre elmondta: amióta bejelentette a kormány a falusi csokot, azóta egyre többen érdeklődnek az eladó házak iránt. A programnak köszönhetően a fiatal párok egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Ezeken a településeke is elérhető a falusi csok

Barcsi járás: Babócsa, Bélavár, Bolhó, Csokonyavisonta, Darány, Drávagárdony, Drávatamási, Heresznye, Homokszentgyörgy, Istvándi, Kálmáncsa, Kastélyosdombó, Komlósd, Lad, Lakócsa, Patosfa, Péterhida, Potony, Rinyaújlak, Rinyaújnép, Somogyaracs, Szentborbás, Szulok, Tótújfalu, Vízvár

Tabi járás: Andocs, Bábonymegyer, Bedegkér, Bonnya, Fiad, Kánya, Kapoly, Kára, Kisbárapáti, Lulla, Miklósi, Nágocs, Sérsekszőlős, Somogyacsa, Somogydöröcske, Somogyegres, Somogymeggyes, Szorosad, Tab, Tengőd, Torvaj, Törökkoppány, Zala, Zics

Csurgói járás: Berzence, Csurgó, Csurgónagymarton, Gyékényes, Iharos, Iharosberény, Inke, Őrtilos, Pogányszentpéter, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogyudvarhely, Szenta, Zákány, Zákányfalu

A részletes országos lista ide kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában