Biztatás

2019.04.13. 11:30

Dicsérettel lehet motiválni a közmunkásokat

Bár analfabéták is dolgoznak a kisbajomi közmunkások között, de egy kis motivációval és dicséret hatására képesek úgy alkotni, mint bármelyik szakmunkás. A településen ügyelnek arra, hogy lehetőség szerint mindenki munkához jusson.

Kovács Gábor

A kőműveskanálból az öntőformába csapja a cementes anyagot Horváth Imre, éppen térkövet gyárt a társaival.

– Naponta 200-300 darabot öntünk, utána szárítjuk. Bár fizikai munka, de nem nehéz, s jó érzés a saját maguk rakta térköveken járni a faluban – mondta büszkén a középkorú férfi, akik két hete dolgozik a közfoglalkoztatási programban.

Virágmagot vetnek a fóliasátorban, s gondozzák a hidakra az ősszel kihelyezett árvácskákat a közmunkásként dolgozó nők. Egynyári virágokat ültetnek, általában muskátlit, jégvirágot, rózsát, bársonyvirágot – mutatta Kiss Miklósné, aki irányítja a munkát.

A faluban élőktől is kapnak palántákat, mert sok a közterület. A kisbajomiak a kezdetektől fogva, minden évben részt vesznek a Virágos Magyarországért versenyen, ahonnan a különdíjat is elhozták már, s ez nagy szó egy 439 lelkes kistelepülésen. Évente kétezer virágot ültetnek el a községben.

A hátrányos helyzetű településeken még mindig nagy jelentősége van a közmunkának, tartja Szelidné Gerencsér Angyalka, Kisbajom polgármestere. A helyi közfoglalkoztatottak nehezen jutnak be a munkaerő-piacra, hiszen csak nyolc osztályt, vagy annyit sem végeztek, sőt három-négy analfabéta is van a csoportban. Egyébként is nehezen tudnának bejutni a városba dolgozni a zsáktelepülésről.

Három csoportban 28 embert foglalkoztatnak közmunkában, a helyi sajátosságoknak megfelelően. A térkő gyártása mellett mezőgazdi termelés is folyik. Az idei szezont a retekkel és a salátákkal kezdték, a terményeket a kutasi iskola főzőkonyhájára szállítják majd.

Hamarosan térkövezik az egész falut

A térkövekkel hamarosan a falu végére érnek, már csak két utcát kell leburkolni. Nincs köztük szakmunkás, de megtanulták maguktól a tennivalókat, s dicsérettel, motiválással sok mindent el lehet érni a csapattal a polgármester véleménye szerint.

A településen két beruházás is zajlik, az orvosi rendelő felújítása és az óvoda főzőkonyhájának a bővítése. Már háromnegyed részben elkészülnek a munkákkal. Szelidné Gerencsér Angyalka hozzátette: a skanzen egyik zsúptetejének felújítására is pályáztak. A szép környezetű faluban óvoda és erdei iskola is működik, vendégházakban fogadják a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában