lódoktor

2019.04.05. 20:00

Állva hagyjuk a lovat, és ezzel Közép-Kelet Európát

Megkezdte működését Kaposváron Közép-Kelet Európa első álló helyzetű lovat vizsgáló CT berendezése. A Pannon Lógyógyászat húsz éve gyógyítja a régió, sőt az egész ország lovait.

Góz Lilla

A Pannon Lógyógyászat 2016–ban nyitotta meg új, nemzetközi szinten is jegyzett klinikáját, ahol lézersebészet, laparoszkópia, artroszkópia, fejsebészet, víz alatti futópados tréning és még sok, Európában is csak a legszínvonalasabb intézményekben elérhető eljárás szolgálja a lovak gyógyulását. Tavaly év végére sikerült egy egyedülálló beruházást megvalósítaniuk.

– Közép–Kelet–Európa első olyan CT szolgáltatását tudtuk létrehozni Kaposváron, amely alkalmas álló és altatott lovak vizsgálatára, de lehetőséget nyújt egzotikus- és kisállatok, vagy akár extrém nagytestű szarvasmarhák vizsgálatára is. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a speciális légpárnás emeléssel akár 2400 kg tömeget is mozgatni tud a kialakított emelő platform – mondta el Hevesi Ákos. Megjegyezte: az unikális képalkotó diagnosztika beemelheti a magyar lógyógyászatot a világ élvonalába, hiszen Európa fejlett országaiban is csak néhány ilyen berendezés létezik. A Pannon Lógyógyászat vezetője hozzátette: a legközelebbi CT Bécsben található, ahol csak altatásban végzik a vizsgálatokat.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemről is hozzánk irányítják azokat az állatokat, amelyeket álló helyzetben, altatás nélkül vizsgáltatnak, az egyetemmel a leletek kiértékelésében is partneri kapcsolatban vagyunk – mondta el Hevesi Ákos.

A szolgáltatás technikai hátterének és építészeti szükségleteinek elkészítése nagy kihívást jelentett a kivitelezésben résztvevő vállalkozóknak is.

– Egy évig terveztem a rendelkezésre álló helység ideális kialakítását, hogy technológiai és sugárvédelmi szempontból is megfeleljen az elvárásoknak. Egyedülálló megoldásként úgy döntöttem, hogy mind a lovat, mind az 1,5 tonnás CT–t egy asszisztens által mozgathatóvá teszem. 2018 őszére a leckét sikeresen megoldottuk, a CT készüléket üzembe helyeztük és már az első vizsgálat is várakozáson felülire sikerült – mondta Hevesi Ákos.

Az ország minden tájáról, sőt határon túlról is jönnek a diagnosztikai centrumba. Ottjártunkkor hozták a klinikára Pécs mellől, Cserkútról a tizenkét éves Cupidot.

– Egy fogászati probléma miatt érkeztünk, ami ráhúzódott a ló arcüregére, így az begyulladt – mondta el Kelenfi Norbert az egyik tulajdonos. Hozzátette: Cupido étvágyával és közérzetével nem volt gond, de balra nehezen fordult és nagyon váladékozott az orra. Azt remélik, hogy a CT vizsgálat megállapítja a gyulladás pontos helyét és az azt nagy valószínűséggel okozó fog megmenthető lesz. A leggyakrabban előforduló fog elváltozások mellett gyakran kerül vizsgálatra a lovak koponyája, nyaki gerince és természetesen kincset érő lábaik is.

– A CT berendezéssel különleges eseteket is tudtunk diagnosztizálni. Például egy nyugat-nílusi lázra jellemző idegrendszeri tüneteket mutató ló esetében megállapítható volt a középfülgyulladás mint valódi, de lovaknál nagyon ritka kórkép. Így megfelelő terápiával az állat újra visszakerülhetett a versenypályára. Foggyökér csatorna gyulladások esetén pedig a CT–re alapozott diagnózis és az ezt követő gyökérkezelés és gyökércsatorna töméssel sikerült megmenteni a fogat, illetve meggyógyítani a krónikus arcüreggyulladást. Korábban ilyen esetben a fogakat kénytelenek voltunk eltávolítani – mondta el a Pannon Lógyógyászat vezetője. Hevesi Ákos hozzátette: a kaposvári fejlesztés nagy lépés volt a közép–kelet–európai lógyógyászat szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában