Távhő flashmob

2019.04.12. 17:00

Fél évszázada fűtik a várost távhővel

Fél évszázada kezdődött meg a távhőrendszer kiépítése Kaposváron. A környezetbarát fűtési módról pénteken tanácskoztak a Városháza dísztermében. Délután pedig egy látványos villámcsődülettel ünnepelték a távhőszolgáltatás napját.

Góz Lilla

– Fél évszázada kezdődött Kaposváron a távhőrendszer kiépítése – mondta el köszöntőjében Vida Zotmund Alpár, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Szita Károly köszöntőjében úgy fogalmazott: a szakmai találkozó egyik apropója, hogy 50 éves a kaposvári távfűtés, a másik pedig, hogy jelenleg is olyan munkálatok zajlanak a városban, amelyek a további ötven évre megalapozzák Kaposvár jövőjét. A somogyi megyeszékhely polgármestere ismertette a város energiapolitikáját.

– Három fő szempontot vettünk figyelembe, az ellátás biztonságát, a kiszámítható és megfizethető árat, továbbá a környezetvédelemhez való hozzájárulást. Meg kell szüntetni a kiszolgáltatottságunkat, hogy 2050–re energiafüggetlen várossá válhassunk – mondta el Szita Károly. Hozzátette: a város a hatékony távfűtés érdekében gázmotorokat vásárolt, majd a a 90-es évek végén mérőberendezéseket szereltek fel a lépcsőházakba, lakásokba. A szigetelések révén ötven százalékkal csökkent a távhő felhasználása. Idén újabb 18 közintézmény kapcsolnak rá a rendszerre, például a színházat,az ügyészséget és az arénát.

– Magyarországon a harmadik legszennyezettebb a levegő, csak Szlovákia és Lengyelország előz meg minket – mondta el Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke. A szakember szerint a problémán az újonnan kialakított távhő szolgáltatások jelentős mértékben javítanának. Felidézte: 1899 az első távfűtött épület a Parlament volt Magyarországon. Jelenleg 96 településen 657 ezer lakásban fűtenek ezzel. Megjegyezte: a távhőpiac folyamatosan bővül, amely a tudatos településfejlesztések komoly eszközévé vált.

Kovács Katalin, a város környezetfejlesztési igazgatója előadásában kiemelte: Kaposvár elkötelezett abban, hogy 2050–re energiafüggetlenné váljon. Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési műszaki vezető pedig a rendszer mostani működését és a jövőbeli fejlesztéseket mutatta be.

Délután egy Queen sláger csendült fel a Kossuth téren, a Roxinház és az NDC Táncstúdió diákjai perdültek táncra, így hívták fel a figyelmet a környezetbarát fűtési módra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában