utóélet

2019.04.26. 17:30

Győr környékén dolgozna az egyik frissen szabadult

Győr mellé költözne az egyik kaposvári gyermekgyilkos, mert a hosszú távú terve az, hogy ott vállal majd munkát. Negyvenhatszor kapott jutalmat a börtönben a jó magviseletéért, mielőtt a bűntársával együtt szabadult.

Kovács Gábor

Az egész országot sokkolta, amikor 2008-ban két 17 éves fiú egy tóhoz csalta, majd egy vascsővel és kövekkel agyonverte egy diáktársukat. Mindhárman egy osztályba jártak a Táncsics gimnáziumban. A meggyilkolt nagyatádi fiú korábban a tettesek barátja volt. Mindössze annyi volt a bűne, hogy idegesítette őket.

– Mi hoztuk a felszínre a tóból a holttestet, de ezek annyira nyomasztó emlékek, hogy nem szívesen idézem fel – mondta Bodó László, a KÖTÉL életmentő egyesület vezetője.

A gyilkosok a brutalitásuk mellett cinikusak is voltak, mert az áldozattal vetették meg azt a szigetelőszalagot, amellyel összekötözték. A városi köztéri kamerák azonban felvették, ahogy a három fiú közösen ment a városi fürdő melletti tóhoz, ezért a vádlottaknak nem volt értelme tagadni.

Mivel a vádlottak fiatalkorúak voltak, a tettükért maximálisan 15 év szabható ki. A beismerő vallomásukat enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, ezért kaptak 14 évet fejenként. Tizenegy év telt el a gyilkosság óta. A kaposvári és a marcali tettest a Szombathelyi Törvényszék szabadlábra bocsátotta a büntetés hátralévő részére. Csütörtökön hagyták el a börtönt, mindketten 28 évesek.

Megkérdeztük Vadócz Attilát, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivőjét a szabadlábra bocsátás feltételeiről. Ő volt az, aki az ügyben az elsőfokú ítéletet hozta.

– Ha egy elítélt jól viselkedik, akkor van értelme a feltételes szabadlábra helyezésnek, és ugyanakkor az, hogy visszakerülhetnek a börtönbe, fegyelmező jellegű a számukra – mondta Vadócz Attila. – Egy ilyen esetben évek múlva derülhet ki, hogy valóban nevelő hatású volt-e az intézkedés.

A szabadlábra bocsátást a szombathelyi bv-intézet is javasolta, az ügyészég azonban ellenezte. A fiatalok a börtönben leérettségiztek, az egyik 4,2 a másik 4,4-es átlaggal. A kaposvári fiú gépészmérnökként tanulna tovább. 46-szor kapott jutalmat a börtönben, és 23-szor mehetett eltávozásra. Egy Kaposvár környéki faluban él most az édesapja, de az anyjához is mehet. A marcali fiú művészi szinten kifestette a börtön kápolnáját és egy mentőállomás gyermekváróját. Mindkettejük családi háttere rendezett, a lakhatási és munkavállalási körülményeik biztosítottak. A kaposvári fiú környezetéből arról értesültünk, hogy mindkét elítéltet megtörte a börtön, és még alig fogták fel, hogy több mint egy évtized után kikerültek a rácsok mögül.

 

Megfizették a kártérítést

A sértett szülei által indított kártérítési perben a vádlottakkal szemben nyolc millió forint megfizetését rendelte el a bíróság. A sértettek nyilatkozata alapján ez teljes összegben megtörtént, ezt tartalmazza a Szombathelyi Törvényszék BV csoportjának végzése. A kaposvári fiút a szülei hazavárják és erős támogatói háttérrel rendelkezik.

Elkészült a pszichológiai szakvélemény

Alapos pszichológiai szakvélemény és pártfogói felügyeleti környezettanulmány előzte meg az elítéltek szabadon bocsátását, ezeket mind tartalmazzák az ügyről készült iratok. Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a személyiségszerkezetük a korábbi vizsgálatokkal összevetve pozitív irányba változott. Agressziót a pszichológiai vizsgálat nem jelzett, inkább a beilleszkedésre való törekvést állapított meg. Ennek alapján feltétezhető, hogy a két elítélt törvénytisztelő életmódot fog folytatni a jövőben. A jelek szerint tehát nem áll fenn a bűnismétlés veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában