nyír, pázsitfűfélék

2019.04.16. 14:00

Gyorsan fogy a zsebkendő az allergiásoknál

Esős időre napsütés: javában tart az allergiaszezon, ilyenkor többféle virág pora okoz kellemetlenséget az arra érzékenyeknek, s nyakunkon a pázsitfűfélék virágzásának ideje is.

Gyeszát Zsolt

Ez az időszak is megterhelő az allergiásoknak Berta Gyula tüdőgyógyász szerint, többen is érkeznek tünetekkel a kaposvári szakemberhez. Többek között a nyír és az éger okoz kellemetlenséget, de rövidesen a pázsitfűfélék is megnehezítik az allergiások életét. Aki ez utóbbira érzékeny, s nem gondoskodik a kezeléséről, sokáig tünetei lehetnek – figyelmeztetett a szakember. Mint mondta, az igazán hatékony készítmények, köztük az orrspray-k csak vényre kaphatóak.

Viszonylag sok allergiás gyermekkel keresik fel a szülők ebben az időszakban Laki István gyermektüdőgyógyászt a kaposvári rendelésén is. Mint mondta, többek között a nyírfa virágzása is megviseli most az arra érzékeny gyerekeket. Ám két héten belül már a pázsitfűfélékre is számítani kell, melyekre szintén sokan allergiások a megyében. Érdemes már most felkészülni rá. A házi praktikák révén is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a lakásba bevitt pollen mennyiségét. – Lehetőleg ne szellőztessünk délután és este, inkább reggel vagy a hajnali órákban tegyük ezt meg, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció – mondta a szakember. – Ha van rá mód, a kinti cipőt és a ruhát az előtérben vegyük le, hiszen ezeken is megtapad a pollen. Éppen ezért fontos az is, hogy kifésüljük, gyakrabban mossuk meg a hajat.

Laki István elmondta: folyamatosan növekszik az allergiás gyerekek száma. Fontos, hogy az allergia orvosi kezelése esetén kisebb az asztma kialakulásának esélye a gyerekeknél. Ugyanis a kezeletlen szénanáthát gyakran asztma is követheti. Mint megtudtuk: van kezelés, melynek révén a beteg szervezetét lépésről lépésre szoktatják hozzá az allergiát kiváltó anyaghoz. A méh- és darázscsípésre allergiásoknál ez tökéletesen működik. A pollenérzékenység szempontjából még kevésbé hatékony az eljárás, ám mérsékli a tüneteket, s ezáltal a későbbi gyógyszerfogyasztás is csökkenthető.

Türelemre is szükség lehet

Sokan felkeresték a kaposvári Észak-Nyugati Patikát is az utóbbi egy hónapban, a vényköteles és recept nélkül kapható allergia elleni készítmények forgalma is emelkedett – tudtuk meg Horváthné Pósa Ilona gyógyszertári szakasszisztenstől és Tóthné Kalota Veronika gyógyszertárvezetőtől. A legtöbben vízszerű orrfolyást, tüsszögést, a szájpadlás és a szem viszketését sorolják a tünetek közé. Ma már a vény nélkül kapható szerek területén is sok jó készítmény van, melyeknek nincs álmosító mellékhatásuk, mint több régebbi gyógyszernek. Így a vezetésben sem akadályozzák az embert. Fontos azonban, hogy bizonyos gyógyszerek hatásának kialakulásához némi türelemre van szükség. Érdemes a patikusok segítségét kérni, mennyi idő múlva fejti ki hatását egy-egy készítmény. A gyógyszerészek az orrspray helyes használatára is figyelmeztetnek. A tengervizes orrspray például segíthet kimosni a polleneket az orrnyálkahártyából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában