Kockázat

2019.04.09. 09:00

Háromszorosára nőtt a szerencsejáték-függők száma

Háromszorosára nőtt a szerencsejáték-függők száma hazánkban három év alatt. Somogyban az átlagnál népszerűbbek a sorsjegyek, viszont kevesebben kötnek sportfogadásokat megyénkben. A szakember azonban arra figyelmeztet, egyre fiatalabb korban és egyre többeket szippant be a játékszenvedély.

Kovács Gábor

Már a hét elején megélénkül a forgalom a kaposvári lottózókban. Sokan azonban nem lottózni jönnek. – A kosztpénzt azért nem játszom el! – nevetett Tímea, aki kétgyermekes családanya. – Ám arra azért mindig kiszorítok pár ezer forintot a családi költségvetésből, hogy kaparós sorsjegyet vegyek.

– Biztosra megyek, ezen a héten nem kockáztatok! – vallotta be Imre, aki rendszeresen köt sportfogadásokat. Azt mondja, régi motorosként nyert már százezreket, de rendszeresen bukott is kisebb összegeket. Így összességében pariban áll. Ezen a héten csupán tizenötezer forintot nyerhet a fogadási szorzók alapján. De ez nem zavarja, mert magáért a játékért jött.

Három év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma hazánkban a Világgazdság szerint. A 15-17 év közötti fiatalok különösen veszélyeztetettek, ez vonható le egy friss felmérés adataiból. A kutatásban négyezer embert kerestek meg, a felét online. A 2018 nyarán felvett válaszok szerint a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek, és még többen veszélyeztetettek. Ez azt jelenti, hogy a három évvel ezelőtti 100-120 ezer ember helyett ma már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek Magyarországon.

A Szerencsejáték Zrt-től megtudtuk, hogy az elmúlt öt évben a sorsjegyek árbevétele 90 százalékkal, a sorsjegyek nyereményösszege pedig több mint 90 százalékkal emelkedett. Az árbevételük felét országosan a sportfogadások teszik ki, míg a 30 százalékát a számsorsjáték (pl. lottójátékok, Puttó), a többi a sorsjegyek forgalma. Az országos átlaghoz képest Somogy megyében a számsorsjátékok és sorsjegyek népszerűbbek a játékosok körében, míg a sportfogadások némileg elmaradnak a hazai átlagtól. A megyében 240 értékesítőhelyen érhetőek el társaság termékei, ebből hét somogyi lottózót a Szerencsejáték Zrt. közvetlenül üzemeltet.

– Iszonyat pénzeket lehet elveszíteni nagyon gyorsan, mondjuk pókeren – felelte kérdésünkre Horváth Gábor, a Reménység Alapítvány nágocsi rehabilitációs házának szakmai vezetője. A játékfüggőség korán kialakulhat, mert a kisgyermek és kamasz korosztály mobiltelefonon sok netes játékhoz hozzáférhet, legyen az akár nem szerencsejáték is. Nagy a függőség kialakulásának esélye, mert a „kütyük” elérhetőek már két-három éves kortól, ezért a játékfüggők száma várhatóan növekedni fog a jövőben.

A mélyponton kérnek segítséget

Nágocson csak azokon tudnak segíteni, akik egy féléves programban részt vesznek. A jelentkezők jellemzően azok, akik a játékfüggőségük miatt már elvesztettek sok mindent az életben. Horváth Gábor kiemelte, csak azok számára van segítség, akik szeretnének változtatni. A betegeknél a szenvedély tárgya ugyan lehet más, de a háttér és a lelki folyamatok hasonlóak. Ha valaki mélyen elmerült a játékfüggőségben, akkor ugyanúgy meg kell küzdenie a gyógyulásért, mint az alkoholistának a szesszel. A változás csak akkor jöhet, amikor az illető eléri a mélypontot és beismeri, hogy segítségre van szüksége. A szakember szerint csak így lehet megszabadulni a káros szenvedélytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában