fotók

2019.04.08. 13:38

Kopjafát faragott Dombóvárra Szentgáloskér díszpolgára

Vitéz Varga Károly kopjafája díszíti a kertvárosi Szent László parkot.

Gamos Adrienn

A Felvidékről kitelepített magyarok tiszteletére avatták fel a tölgyből készült 260 centiméter magas alkotást Dombóvár várossá válásának 49. évfordulóján szervezett ünnepségen. A kamocsai testvérek az ottani református gyülekezet kórusa, a szülőföldjükről elűzöttek leszármazottai és Dombóvár lakói közösen emlékeztek. A baranya-megyei Kisjakabfalván született Bódogné Pethes Janka második generációs áttelepült kezdeményezte, hogy kopjafa őrizze ősei(k) emlékét.

– Akár a fa ágai, mi is különböző irányba indulunk, de gyökerünk ugyanaz marad. A múltból kell erőt meriteni a jövőnkért vívott harcban, és a mai fiatalok sem feledkezhetnek meg a magyarságukért szenvedőkről – hangsúlyozta. A Dombóváron élő helytörténész, Bodó Imre Gölle diszpolgára ajánlotta a város vezetésének Szentgáloskér díszpolgárát, vitéz Varga Károlyt a köztéri alkotás elkészítésére. A kopjafán látható többek közt kereszt, harangvirág, Luther-rózsa, kehely, szomorú fűzfaág… Ezek a motívumok a mindenkori magyarság összetartozását, az evangélikus, református egyházat jelképezik.

Rajta a két réztáblán a következő felirat olvasható: Akik két hazát szerettek – a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére állíttatták a leszármazottak és Dombóvár lakói. A város önkormányzata és a Hamulyák Alapítvány szervezte megemlékezésen a munkája révén országhatáron túl is ismert szentgáloskéri fafaragó több mint ötven művét állították ki a kertvárosi közösségi házban. Lehel kürtjétől a paradicsommadáron át a somogyi betyárig különféle fafajtákból készült művészi alkotások láthatók. De elhozta Lyont, Párizst megjárt juhászbotját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában