áldás, békesség

2019.04.01. 20:00

Messze még a nyugdíj, sokáig szolgálhatnak a somogyi papok

Alig vannak idős lelkipásztorok és papok Somogy megyében. Az evangélikus lelkészek átlagéletkora kevesebb mint negyven, a katolikus papoké ötven év, a reformátusok többsége pedig középkorú.

Marosi Gábor

papszentelŽs

A Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye lelkipásztorainak átlagéletkora nem éri el a negyvenet sem, a lelkészi kar fele 35 év alatti. Az életkorokat nézve ezzel az ország legfiatalabb evangélikus egyházmegyéje. – Öt évvel ezelőtt volt egy nagy generációváltás – hangsúlyozta Pongárcz Máté, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperes helyettese. – Nálunk 65 év a nyugdíjkorhatár, pár évvel ezelőtt pedig kicserélődött a lelkészi kar és megfiatalodott az egyházmegyénk. Jelenleg 18 lelkészi állás van, három betöltetlen, három lelkésznő pedig gyesen van. Azt mondhatom, hogy pillanatnyilag lelkészhiány van, korábban pont fordítva volt, mert sok lelkész volt, de most olyan új munkakörök jöttek létre, amelyek elszippantották a kollégákat – tette hozzá Pongrácz Máté.

– A somogyi református lelkipásztorok döntő többsége középkorú – fogalmazott Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese. – Idős lelkész rajtam kívül nincs, az ötvenet is egy, ketten lépték csak át. Az látom, hogy tíz, tizenöt évig biztosan nem lesz probléma a megyében, mert fiatalok a kollégák és van utánpótlás is. Ami gond lehet majd később, hogy sokkal többen végeznek a teológián, mint amennyi elfogadható szolgálati helyet tudunk biztosítani nekik.

Jelenleg 51 lelkészünk van, 13 lelkészházaspár, később azonban kevesebb állás lesz a megyében. Ahhoz ugyanis, hogy tisztességes javadalma legyen egy lelkésznek össze kell vonni a gyülekezeteket. Huszonegy egyházközséget támogat a somogyi egyházmegye, azért hogy a lelkipásztoroknak legyen fizetése. Ez viszont nem bővíthető tovább, a hetven egyházközségből az összeset nem tudjuk támogatni, mert nincs miből. Eddig Somogyudvarhely és Inke is önálló egyházközség volt, most egyik helyen sincs helyben lakó lelkész. Ahhoz, hogy önállóak maradjanak sok pénzt kellene beletennünk, de erre nem vagyunk képesek, így ezeket a településeket másik gyülekezethez kapcsoljuk majd – mondta Nagy Csaba.

A felekezeteket tekintve a legidősebb papok a katolikus egyházban vannak. Az adatok szerint az átlagéletkor ötven év, amely idén pár évet csökkenhet. Hamarosan ugyanis egyszerre négy fiatalt szentelnek pappá, amelyre az elmúlt tíz évben nem volt példa. Tomanek Péter, a Kaposvári Egyházmegye püspöki irodaigazgatója elmondta: jelenleg 76 aktív és 16 nyugdíjas pap van az egyházmegyében. Tizenöt évvel ezelőtt még 92-en szolgáltak aktívan. Igaz, hogy csökken az állomány, de ez még nem nevezhető radikálisnak – tette hozzá.

Diakónusok és akolitusok is segítenek

A Kaposvári Egyházmegyében százhárom plébánia van, ebből egy személyi plébánia, ahol Somos László látja el a szolgálatot. Hetven plébánián helyben lakik a pap, a többi üresen áll. – Ha a plébániák számából indulunk ki, akkor mintegy 30 papra lenne szükség – hangsúlyozta Tomanek Péter. – Az tudni kell, hogy ez a rendszer a 40-es években lett kialakítva. Korábban, 2002-ben még 160 plébánia volt az egyházmegyében, Balás Béla püspök úr, azonban ötvenötöt megszüntetett olyan értelemben, hogy visszaminősítette filiává, misézőhellyé. A papok munkáját egyébként kilenc diakónus is segíti. Ők házas emberek és a családjuk mellett vállalják ezt a szolgálatot. Tarthatnak igeliturgiát, felolvashatják az evangéliumot, prédikálhatnak és áldoztathatnak is. Mellettük vannak még az akolitusok, akik többségében családos férfiak. Ők mintegy harmincan vannak és vasárnaponként segítenek az áldoztatásban és önállóan tartanak igeliturgiát – fogalmazott Tomanek Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában