Favágó verseny

2019.04.12. 15:02

Motorfűrésszel is népszerűsítik a szakmát

Az erdészeti szakmunkások versenye pénteken z ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget: a három nap alatt öt iskola 18 tanulója mérte össze tudását, a somogyzsitfaiak egyéniben és csapatban is győztek.

Harsányi Miklós

– Szerintem a szakma népszerűsítéséhez a mostani verseny is hozzájárult – hangsúlyozta Tóth Krisztina, a házigazda Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Azt szeretnénk, ha a mostaninál is több fiatal választaná ezt a pályát, az ágazat szempontjából döntő, hogy zökkenőmentes legyen az utánpótlás.

Ezen a területen is égető a munkaerőhiány, s így már nem okoz különösebb meglepetést, hogy erdőgazdálkodók és nagyobb vállalkozások képviselői rendszeresen felkeresik a somogyzsitfai középiskolát, s végzősöknek ajánlanak munkalehetőséget. Nemcsak Somogyból, hanem legutóbb Nógrádból és Veszprém megyéből is kaptak megkeresést. A tanintézménynek jelenleg 250 diákja van: a mezőgazdasági gépészeken és a kertészeken kívül erdészeti szakmunkásokat is képeznek. A végzősöknek rendszerint könnyű dolguk van: az erdészeti cégek tárt karokkal várják a dolgozni vágyókat.

Tóth Krisztina rámutatott: akik ezt a pályát választják, azoknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mire számíthatnak. Az erdészeti szakmunkások nehéz és veszélyes fizikai munkát végeznek, viszont akik szeretik az erdőt, a növényeket és az állatokat továbbá sokszínű, változatos feladatra vágynak, azok számára hosszú távon is biztos megélhetést nyújt ez a terület. Ezeket a szempontokat feltétlenül célszerű mérlegelni, s az igazgató szerint örvendetes, hogy a somogyzsitfai továbbtanulási lehetőségek iránt már távolabbi településekről is érdeklődnek.

A három napos szakma kiváló tanulója verseny pénteken ért véget: egyéniben Czekmeiszter Zsolt győzött, a második Tóth Adrián, mindketten a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanulói, harmadik helyen Király Ádám (Ásotthalom) végzett. Csapatban Somogyzsitfa nyerte meg a versengést, második Ásotthalom, a harmadik Mátrafüred.

Korábbi cikkünk itt elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában