Leszedték a szigetelést

2019.04.11. 17:00

Nagy kupacban tornyosul a viharvert hőszigetelés

Hatalmas kupacokban hevernek a földön az egyik kaposvári Béke utcai tízemeletes ház tövében a hőszigetelő táblák, a szél annyira megbontotta a polisztirol borítást, hogy le kellett szedni a falról. A helyreállítás várhatóan 4,5 millió forintba kerül.

Harsányi Miklós

– Vigyázat omlásveszély – hirdeti a felirat a Béket utca 99. előtt, ahol a biztonság kedvéért körbekordonozták a területet. Ács Sándor, a kaposvári Otthon Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója azt mondta: a szél három hete felnyitotta az épület dél-keleti sarkán a hőszigetelést, mely napokig lebegett. A gondot tetézte, hogy a tízcenti vastag táblák később sem feküdtek vissza a falra, így elkerülhetetlenné vált a bontás. Szerinte a gyenge minőségű munkára vezethető vissza a probléma.

– A megyei kormányhivatal kaposvári járási hivatalától levelet kaptunk, hogy szüntessük meg a balesetveszélyes helyzetet – közölte Ács Sándor. – A somogyi katasztrófavédelemtől kértem segítséget, ők azonnal reagáltak a kérésre. A tűzoltók szerdán lebontották a hőszigetelést egészen a hetedik emeletig, a felső részt egy vállalkozó szedte le. Pillanatnyilag több mint 300 négyzetméternyi felületet nem borít hőszigetelés.

Ács Sándor kiemelte: egy helyi cég 2007-ben végezte el az egész ház hőszigetelését, a munka akkor csaknem 22 millió forintba került. Úgy tudja, azóta vállalkozást felszámolták, a garanciális idő lejárt, így nem terelik jogi útra az ügyet. Az ügyvezető igazgató már tárgyalt a biztosítóval, ők most árajánlatot várnak a lakásszövetkezettől. Ács Sándor abban bízik, hogy a helyreállítással júniusig végez a kaposvári építőipari társaság. Becslések szerint a teljes déli falfelület felújítása 4,5 millió forintba kerül, s ha a biztosító esetleg nem téríti meg a teljes összeget, akkor várhatóan a ház felújítási alapjából fedezik a költségeket.

– A Béke utcaihoz hasonló eset még nem történt nálunk – hangsúlyozta az igazgató. – Az ügy tanulsága a fokozott figyelem: csak olyan kivitelezőben szabad megbízni, amelyik megfelelő minőségben dolgozik és maradéktalanul betartja a vállalt kötelezettségeket.

Eltüntetik a szemétkupacot

– Ezt a szemétkupacot néhány napon belül elszállítják – mondta Ács Sándor. – Alig várom, hogy újra rend legyen a környéken. Lakásszövetkezetünk 48 épülettel áll szerződésben, ezekben 1071 lakás található, s csaknem 2500-an élnek az otthonokban, s tizenkét toronyház – két kilenc, s tíz tízemeletes ház – is hozzánk tartozik. Mindenhol elvégezték a hőszigetelést, kivéve három társasházat, ahol a lakók nem akarták a munkát. Azt szeretném, hogy mindenhol otthonosan, kényelmesen, s kulturált körülmények között éljenek a lakók. Remélhetően a Béke utcai toronyházban is minden rendben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában