átalakítás

2019.04.03. 20:00

Nagy segítség a támogatás, de sokszor nem elégséges

Új és használt autó vásárlásra is jelentős az igény a mozgáskorlátozottak részéről, sokan kérelmezik erre a támogatást. Speciális átalakításra is kapható forrás, az azonban sokszor kevésnek bizonyul.

Gyeszát Zsolt

Az idén 841 millió forint jut a fogyatékossággal élő emberek személygépkocsi-vásárlási és -átalakítási támogatására – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A támogatás összegét 2018-hoz képest 64 millió forinttal emelték.

A minisztériumtól megtudtuk: tavaly a legtöbben új személygépkocsi megvásárlásához vették igénybe az állami támogatást a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeiből. Új autóra tizenegy, használt gépkocsira négy, gépi meghajtású kerekesszék, illetve moped vásárlására hat esetben fizetett ki támogatást az állam Somogy megyében. Személygépkocsi speciális igények szerinti átalakításához ketten kaptak támogatást.

– Tavaly nem volt várólista, aki új vagy használt autó vásárlására pályázott, el is nyerhette az arra kapható összeget – mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. – Átalakításra lett volna nagyobb igény, mint lehetőség, két esetben nem sikerült támogatáshoz jutni. Remélem, az idén sem lesz várólista.

A március 31-ig benyújtott kérelmeknél június 15-ig, a szeptember 30-ig benyújtott kérelmek esetén december 15-ig kell meghoznia a döntését az illetékes járási hivatalnak. A megyei kormányhivataltól megtudtuk: az idén március 31-ig 16 új autó és 24 használt autó vásárlására érkezett be támogatási kérelem. Átalakítási támogatásra három igény van.

 

Olykor más típus kellene

Hegedüs Lajos elmondta: egy adott márka típusaiból választhatnak azok, akik a támogatással újonnan vásárolnak autót. Az erre elnyerhető egymillió forinttal és a flottakedvezménnyel együtt akár 1,4 millió forinttal is olcsóbban hozzájuthatnak a mozgáskorlátozottak egy új autóhoz. Üdvös volna azonban, ha más gyártóktól is lehetne választani. Nem a márkával van gond, a kialakítás nem felel meg egyes esetekben Hegedüs Lajos szerint. Használt autó vásárlására 600 ezer forint, átalakításra 90 ezer forint nyerhető el. Ez egy jelentősebb átalakításra sajnos nem elég. Egy kerekesszék beemelőjének kialakítása akár milliós tétel is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában