D-vitamin

2019.04.14. 11:30

Napfényből nem árt a sok, cseppekből viszont igen

A D-vitamin helyes adagolására hívták fel a figyelmet szakemberek, miután több kisbaba megbetegedett túladagolás miatt.

Koszorus Rita

Azóta a gyártó a régi pipettás adagolót száműzte és helyette cseppentős üvegbe került a készítmény. Így nem fordulhat elő, hogy egy csepp helyett a teljes mennyiséget kinyomják a szülők. – Kaposváron nem volt ilyen – mondta el lapunknak ifj. Pavlovics György, házi gyermekorvos. – Bármilyen gyógyszer méreg lehet, ha nem megfelelően adagolják. A D-vitamin esetében napi egy csepp kell a babáknak ezt a védőnő és a gyerekorvos is elmondja a szülőknek.

Hozzátette: a cseppentős üvegből is lehet többet önteni, ha valaki nem figyel oda, vagy nem az orvos utasításai szerint jár el.

D-vitamint a szervezet is elő tud állítani a bőrt érő UV/B sugárzás hatására. – Ehhez a 35-ik szélességi foktól északra a téli időszakban nincs elegendő napsütés – mondta el lapunknak Deák Veronika, a Praxis Dr. Zénó Magánklinika endokrinológus szakorvosa. – Ilyenkor a nyáron előállítottból gazdálkodunk.

Hozzátette: nyáron egy felnőttnek 10-30 perc direkt napsugárzás kellene, ha az a fedetlen végtagokat és az arcot éri. A felnőtt lakosság 90 százalékának D-vitamin készlete kiürül tél végére, a csecsemőket pedig még kevesebb napsugárzás éri.

– Októbertől áprilisig mindenkinek kellene D-vitamint szednie – mondta Deák Veronika. – A csecsemőknek pedig az első évben folyamatosan adják a D-vitamint. Számukra 400 és 1000 nemzetközi egység elég naponta.

Deák Vera hozzátette: négyszáz egység egy csepp D-vitamin tápszernek felel meg. Hat éves korig 600-1000, serdülőknek már 800 és 1000, felnőtteknek pedig 1500 és 2000 egység közti mennyiség is adható.

A szakember rámutatott: a multivitaminok is tartalmaznak D-vitamint, ám azok csomagolásán mikrogrammban tüntetik ezt fel. – Az ott van, hogy a napi bevihető mennyiség száz százaléka, pedig ha átszámoljuk nemzetközi egységbe, akkor ez sokkal kevesebb. Ezért a D-vitamin utánpótlását orvossal egyeztetve szabjuk meg.

D-vitaminnal a betegségek ellen

A csontok kalcium anyagcseréjében fontos szerepet játszik a D-vitamin, valamint az immunrendszer erősítésében is. Megfelelő bevitellel megelőzhető az 1-es típusú diabétesz, az emlő- és vastagbél daganatok, illetve az időskori esések és az ezekkel járó törések is.

A D-vitamin napjainkban sztárvitaminná avanzsálódott, hiszen az elmúlt években számos tanulmány készült és megfigyeléseket jegyeztek le, amelyek betegségek megelőzésével kapcsolatos hatásait boncolgatják. Ám a szakember szerint 10-15 év kell ahhoz, hogy ezek kikristályosodjanak. Az azonban biztos, hogy több pozitív hatása van, mint gondolták volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában