Megbeszélés

2019.04.11. 20:00

Összbírói értekezlet Kaposváron

A rendszerváltás óta nem történt annyi változás a bíróságok életében, mint tavaly, hangzott el a Kaposvári Törvényszéken tartott csütörtöki évértékelőn, melynek Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt a vendége. 

Kovács Gábor

Az összbírói értekezlet előtt közösen vontak mérleget a somogyi bíróságok 2018-as évéről. Nehéz, de eredményes esztendő áll mögöttük – így értékelte Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke. Három új eljárási jogszabály lépett életbe, amelyek gyökeresen megváltoztatták a polgári, a közigazgatási és a büntetőügyek rendjét. Közben bevezették az elektronikus kapcsolattartást, ami korszakváltó informatikai fejlesztésekkel járt együtt. – A kihívásoknak csak egy stabil, felkészült, és elhivatott bírói kar tudott megfelelni – hangsúlyozta Hajnal Éva.

Csökkent a beérkező ügyek száma, tavaly összesen 34 ezer 129-et regisztráltak a megyében. Év végére 5 ezer 928 ügy maradt folyamatban. A peres ügyek 93,4 százalékát egy éven belül, a 77,8 százalékát fél éven belül befejezték. A két éven túli, elhúzódó ügyek az összes somogyi ügy mindössze 2,5 százalékát jelentik, sőt a Barcsi Járásbíróságon nincs is ilyen régi ügy.

Az egész ország átvette a nagyatádi modellt, vagyis azt a gyakorlatot, amelyet a Nagyatádi és a Kaposvári Járásbíróság alakított ki a pszichiátriai betegek intézeti elhelyezését érintő ügyekben, szorosan együttműködve a helyi kórházzal és a szakértőkkel. A modell emberi jogi szempontból is megállta a helyét.

Handó Tünde ismertette egy kérdőív eredményét, amelyet önkéntesen és anonim módon töltöttek ki a bírák. – A felmérés azt igyekezett kideríteni, hogy a bírák függetlennek érzik-e magukat, tekintettel arra, hogy egyes országjelentésekből nem a tények köszönnek vissza – mondta Handó Tünde. – A válaszokból az derült ki, hogy a bírák több mint 96 százaléka függetlennek tartja magát, és 95 százalékuk nem találkozott befolyásolási kísérletetekkel, sőt 80 százalékuk tudatosan kerüli az ilyen helyzeteket.

Handó Tünde leszögezte: az OBH odafigyel arra, mint gondolnak a bírák önmagukról és a saját helyzetükről.

A Somogyban tavaly született első fokú ítéletek közül százból a polgári ügyszakban hármat, büntető szakágban tizenhatot változtattak meg másodfokon. A polgári ügyekben hozott ítéletek 91,9 százaléka első fokon jogerőre emelkedett. Ez a somogyi ítéletek megalapozottságát mutatja. Kaposvári Törvényszék elkötelezett a múlt feltárásában, ezért megemlékeztek a múlt században megszűnt tabi, lengyeltóti, csurgói és igali járásbíróságokról.

Másodfokon alig van hatályon kívül helyezés

A dicséret hangján szólt a Kaposvári Törvényszék munkájáról Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke az értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. A Kaposvári Törvényszékről érkező ítéletek adják az ítélőtábla ügyeinek egyharmadát, de közülük a hatályon kívül helyezett ügyek száma elhanyagolható volt. Hozzátette: az új eljárási kódexek tavalyi hatálybalépésekor a Kaposvári Törvényszékkel együttműködve közösen alakították ki a jó gyakorlatot. Jogklinika néven működik együtt a törvényszék a Pécsi Tudományegyetem jogi karával, és részt vesznek a joghallgatók gyakorlati oktatásában. A megyénkben tavaly két új bírót neveztek ki, és új elnöke lett a Barcsi és Siófoki Járásbíróságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában