videó!

2019.04.05. 17:57

Piacozás közben a medvehagymával ismerkedtek a vásárlók

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken délelőtt a Kaposvári Nagypiacon.

Marosi Gábor

A standok csak úgy roskadoztak a különféle zöldségektől és gyümölcsöktől. Több kofánál is lehetett már kapni nagy gumójú magyar retket, de a közkedvelt medvehagymát is több árus kínálta. Sok vásárló szatyrában ott lapult a népszerű növény, amelyből a hétvégén leves, öntet vagy éppen pogácsa készül majd. Szakemberek szerint azonban nagyon figyelni kell arra, nehogy a medvehagyma közé véletlenül gyöngyvirág levél keveredjen. A Kaposvári Nagypiac ezért tájékoztatót szervezett, hogy a vásárlókkal jobban megismertessék a medvehagymát.

– Aprólékosan kell megfigyelni a növényt – fogalmazott Fodor István, erdész. – Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy a medvehagymánál egy száron csak egy levél található, míg a gyöngyvirágnál kettő. A másik különbség, hogy utóbbi növény levele ahogyan fejlődik bőrszerű, kemény lesz, a medvehagyma levele azonban mindig selymes marad, illetve teljesen más a két növénynek a gyökérzete is. Fontos elmondani ezeket, mert keveset beszélnek erről. Az tudni kell, hogy a gyöngyvirág olyan toxikus anyagokat tartalmaz, hogy aki eszik belőle, annak nem lehet megmenteni az életét – hangsúlyozta Fodor István.

Az előadásra többen is kíváncsiak voltak például a Polgári Nyugdíjas Klub tagjai. Kovács Gézáné, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: nagyon sok hasznos információt hallottak a medvehagyma és a gyöngyvirág közti különbségről, amit természetjárás közben is hasznosíthatnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában