szakmák versenye - Euroskills 2020

2019.04.01. 17:30

Ügyes fortélyokkal érdemelte ki a továbbjutást

Szoros versenyben, néhány ponttal lemaradva lett második Bálint Eleonóra az ápolás és gondozás kategóriában a EuroSkills 2020 Graz elnevezésű verseny országos döntőjében Budapesten.

Barkóczy László

A 19 éves tanuló olyan alapos szakmai tudásról tett tanúbizonyságot, hogy a zsűri úgy döntött, a másfél év múlva kezdődő európai megmérettetésre nem csak az első helyezettet, de Eleonórát is felkészítik, és arról, hogy ki képviselheti Magyarországot, a későbbi tesztek során döntenek majd.

– Ez nagyon különleges verseny volt számomra – mondta lapunknak Bálint Eleonóra. – Már idáig eljutni sem volt egyszerű feladat. Többen is indultunk a Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulójaként. Az elődöntő szóbeli volt, majd aki ezen továbbjutott, egy írásbeli után prezentációval kísért előadást kellett tartania. Már itt izgalmas volt a verseny, mert egy beépített hallgató rosszul lett az előadásom alatt. Ez is a teszt része volt, a zsűri figyelte hogyan reagálok, hogyan oldom meg a helyzetet.

Az országos döntőben sem lett kisebb a tét, vagy egyszerűbbek a feladatok Eleonóra számára. – Egy kórtermet, és egy otthoni környezetet rendeztek be, majd húztunk a lehetséges feladatok közül – emlékezett vissza a fiatal ápolónő. – Az első feladatom egy térdfájdalommal küzdő beteg ellátása volt. A második páciensnek magas vérnyomása volt, sőt, „fél oldalára is lebénult állapotban” került elém. Otthonában kellett ellátnom, ezért az árgus szemekkel figyelő zsűri nagyra értékelte, hogy még a kis szőnyegeket is összeszedtem közben, nehogy a beteg megszédülve elessen. Az önkéntesek aranyosak voltak, de mindent eljátszottak, amit csak lehet – mesélte, vérnyomásmérésnél rángatták a kezüket, és bármikor kikaphatták a lázmérőt is. De így is úrrá lett a nehezített helyzeteken.

Szigorúan vették a külsőségeket is

Eleonóra magabiztosan vágott neki a versenynek. Hitt benne, hogy jó helyen végez, hiszen édesanyja is hasonló területen dolgozik, gyerekkorában gyakran látta munka közben, és fáradhatatlanul tanulta el tőle a fortélyokat. Elmondása szerint jó ajánlólevél egy ilyen versenyen való részvétel, a szakma elismeri az itt elért kiemelkedő eredményt. A szakmai szigoron túl további szabály, hogy tetoválás nem látszódhatott, a hajat minden esetben össze kellett kötni, de úgy, hogy egy árva hajszál nem lóghatott ki, mint ahogyan ékszer sem a ruházat alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában