Kuvasz

2019.04.12. 09:00

Sok a kuvasz, csak a jó pedigréjű ebekből van kevés

Bige Beatrix családjában már több, mint negyven éve tartanak kuvaszt, a fajta iránti elkötelezettsége okán pedig két éve tenyészti is az egyik legősibb magyar kutyafajtát. Somogy megyében kevesen foglalkoznak tenyésztéssel, pedig pár napja felröppent a hír: a kihalás szélére sodródott a kuvasz.

Marosi Gábor

Pár nappal ezelőtt röppent fel a hír több internetes portálon is, hogy a kihalás szélére sodródott a kuvasz, ezért a fajta megmentéséért összefogásra van szükség. Bige Beatrix kaposvári kuvasztenyésztő azonban úgy látja, nincs ok az aggodalomra.

– Kuvasz bőven van, a jó pedigréjű állat a kevés – hangsúlyozta Bige Beatrix. – Ahhoz, hogy valaki kuvaszt tenyészthessen, nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie. Tenyészszemlére kell vinni a kutyát, ahol megvizsgálják a testi adottságait és a vérmérsékletét, hogy a kuvasz fajta jegyeit hordozza-e és diszplázia szűrésen is részt kell vennie. A kutyám eredményei kiválóak lettek, ezért vágtam bele a tenyésztésbe.

– Nyilvántartják a kuvasz DNS-ét – folytatta Bige Beatrix. – Tavaly januárban lett Hungaricum a kuvasz, azóta minden tenyészegyedtől vért vesznek és a kiskutyák szájnyálkahártyájáról kenetet, ami bekerül a NÉBIH rendszerébe. Ez a garancia arra, hogy csak olyan egészséges egyed szülessen, aki hordozza a fajta külső és belső jegyeit. Sajnos többen ezt nem teszik meg, mert sok időbe és pénzbe kerül, ezért pároztatnak olyan kutyákat is, melyek nem rendelkeznek ezekkel a feltételekkel, így nem kívánatos egyedek is születnek.

A kaposvári tenyésztő mindennapjait jelenleg két kuvasz színesíti meg. Egyikük az ötéves Dunamenti Jeles Bittva, hívóneve Barka és a négy és fél hónapos kölyke Hétdombi Kalandor Blanka. Barka eddig már két alkalommal hozott világra utódokat, az első alomból hat, a másodikból pedig négy kis kuvasz került ki. – Barka nagyon jó anya – fogalmazott Bige Beatrix. – Amikor megszülettek a kiskutyái odaadóan gondoskodott róluk. Amíg Blanka jól nem lakik, addig nem eszik a tálból és egész nap tanítja, játszik a kölykével. Intelligens, jól tanítható állat a kuvasz. Kutyaiskolába is járunk és amit egy-két alkalommal megmutatunk neki, azonnal elsajátítja. Emellett szófogadó, bátor, nagyon jó házőrző és akár az életét is odaadná a gazdájáért, csak dicsérni tudom a kuvaszaimat – tette hozzá a kaposvári tenyésztő.

Több mint ezer hivatalos kuvasszal nőtt az állomány

A statisztikai adatok szerint Magyarországon csaknem száz kuvasztenyésztő van, Somogy megyében hivatalosan csak a kaposvári tenyésztő, Bige Beatrix foglalkozik ezzel. Az elmúlt öt évben országosan 246 kuvaszt vittek tenyészszemlére, 156 állatot pedig tenyészthetőnek minősítettek, melynek többsége szuka volt. Tizenöt kiállítást szerveztek az elmúlt években, amelyen majdnem hatszáz kutya vett részt. Törzskönyveztek is új egyedeket, öt éven belül összesen ezerötven kuvaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában