fotó

2019.04.28. 16:01

Tájházak napja: a híres csökölyi fehérgyászt is megismerhettük

Bőséges koma tál és több mint 60 éves babakocsi. A keresztelők hagyományait elevenítették fel Csökölyben. Nem először csatlakoztak a Tájházak napja című országos rendezvénysorozathoz. Szerették volna felhívni a figyelmet falujuk értékeire.

Góz Lilla

A reggeli misét követően benépesült a Helytörténeti Múzeum és udvara. A Tájházak napja alkalmából egy régi, tradicionális hagyományt mutattak be.

– Tavaly egy lakodalmat, idén pedig a keresztelő hagyományait elevenítjük fel – mondta el Luter Mária. A nyugdíjas pedagógus hozzátette: a helyiek segítségével gyűjtöttek össze fürdető teknőt, több mint 60 éves babakocsit, keresztelő lepedőt, pólyákat. Állandó kiállításuk pedig az egykori férfi és női viseletet és használati tárgyakat mutatja be. A híres csökölyi fehérgyászt is megcsodálhatták az érdeklődők. Az iskolásoknak itt tartanak helytörténeti tanórákat.

– Jó, ha tudják, hogy régen hogyan éltek az emberek. Két fiatal kislánynak mutattam be az előbb a parazsas vasalót, amit nem tudták hogyan használtak nagyszüleink, dédszüleink – tette hozzá Luter Mária. Jakab Csongor, Csököly polgármestere köszöntőjében elmondta: már nem először csatlakoztak a Tájházak napja rendezvénysorozathoz.

– Az idei programokat a keresztelési szokások közé szerveztük. Célunk, hogy régi hagyományainkat felelevenítsük, bemutassuk a fiatalabb generációnak – tette hozzá.

– A hagyomány azt a kulturális értékrendet jelenti mindannyiunk számára, amely bennünket összeköt – mondta el köszöntőjében Szászfalvi László. Az országgyűlési képviselő kiemelte: meg kell őrizni a tradíciókat, a lelki, a szellemi és kulturális örökséget, amelyet az előző nemzedéktől megörököltünk.

Szelidné Gerencsér Angyalka, Kisbajom polgármestere köszöntőjében elmondta: harmadik alkalommal vesznek részt a csökölyi Tájházak napi rendezvényen.

– A keresztelésnek ősi múltja van Somogyban. 1985-ben mikor Kisbajomba kerültem kiderült, hogy a férjemnek 19 keresztszülője van. A keresztelője 3 napig tartott, nem dolgoztak csak ünnepeltek – idézte fel a polgármester. Salamon Gyula, Szenna polgármestere pedig a hagyományok tiszteletére, ezek ápolására hívta fel a figyelmet. A Csökölyi Csürdöngölő néptáncegyüttes és a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub műsorral kedveskedett az érdeklődőknek, majd a kelt tészta sütő verseny tizenhétféle finomságát kóstolták meg.

Lakodalom és nádvágás

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatot április 27–28–án. Az eseményhez országszerte összesen 80 tájház csatlakozott. A legtöbb helyszínen ingyenesen várták a vendégeket, sok helyütt hagyományőrző csoportok léptek fel a helyszínen, kézműves portékák között válogathattak az érdeklődők és tradicionális ételeket is kóstolhattak. Vörsön népi játékok, népzene, táncház, kézműves foglalkozás, valamint kézműves termékek vására várta az érdeklődőket a tájház udvarán. A látogatók betekintést nyertek a kis–balatoni pákászok, az állattartók, a nádvágók, a sásszedők mindennapi életébe. Őrtilosban pedig a lakodalmi hagyományokat elevenítették fel. A gyerekeket pedig népi játszóház várta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában