Vizet mindenhová

2019.04.13. 20:00

Tiszta vizet öntenének a poharunkba

Széles körben, vendéglőkben, menzákon is elérhetővé tennék a csapi vizet, erről döntött az Európai Bizottság. A somogyi étteremvezetők véleménye megoszlik e kérdésben.

Koszorus Rita

Sok étteremben kínálnak kérés nélkül is csapvizet. Ezt általában az olcsóbb árfekvésű, menüajánlathoz veheti igénybe a kedves vendég Kaposváron is. Igaz, ha már egy a la carte étkezésről beszélünk nem feltétlenül nézi jó szemmel a vendéglátóhely személyzete, ha „csak” csapvizet kérünk szomjoltónak. Ennek oka lehet, hogy több általunk megkérdezett étteremvezető szerint sem éri meg csapvizet kínálni a vendégeknek. Mert – véleményük szerint – elesnek a háromszáz forintos ásványvíz árától. S egyébként is, nehéz beárazni az egy liter csapvizet. Tehát üzleti szempontból nem biztos, hogy jó csapi vizet adni a vendégeknek, ám a természetvédelmi hasznot senki sem vitatja el.

Van olyan, aki szerint nem is biztos, hogy ki kell fizettetni azt a pár pohár vizet.

– Nem kifejezetten mindent anyagi okok miatt tesz az ember – mondta el kérdésünkre Késmárki Andrea, a Lóki Csárda üzletvezetője. A marcali étteremben rendszeresen kérik a csapvizet a vendégek, de kínálják is nekik, ráadásul ingyen. Emellett hagyományos szódát is kaphat, aki nem PET palackos ásványvízre szomjazik.

Késmárki Andrea szerint, az is vonzerőt jelent egy vendéglátóhely esetében, ha ingyen kap valamit. Az csupán üzletpolitikai kérdés, hogy miért kérnek pénzt, s miért nem. De egy hosszútávra gondolkodó étterem esetében mindenképpen megfontolandó vendégcsalogató a csapvíz.

Barcson speciális a helyzet, hiszen ott nagy a bizalmatlanság a vízzel kapcsolatban. – Többször volt probléma a vezetékes vízzel – mondta Presing-Dombi Regina, a Gurító Csárda vezetője. – Azóta ez megoldódott és ma már elvileg nincs gond a vízzel, de a vendégekben mégis megmaradt a félsz.

Ennek ellenére a menü időszakban egy kancsó víz odakerül az asztalokra, de csak nagyon kevesen töltenek belőle. A víztisztító beszerzése lehet, hogy megnyugtatná a betérőket, ám az nagyon költséges ipari méretben. Presing-Dombi Regina szerint a törekvés jó és ő is támogatja a műanyagmentességet, de a víz jobb elérhetőségéhez segítségre lenne szükségük a kisebb, vidéki éttermeknek.

Az Európai Parlament legutóbbi strasbourgi plenáris ülésen az is felmerült, hogy több ivókútra lenne szükség, valamint vendéglátóhelyeken, ingyenesen vagy olcsón lehessen hozzájutni csapi vízhez. Ez összhangban van az EU műanyag hulladék visszaszorítási törekvéseivel, hiszen az Eurostat legutóbbi felmérése szerint egy uniós átlagpolgár évente 31 kilogramm hulladékot termel. Nem meglepő módon többségében műanyagot, amelyből a legtöbbet a PET palackok tesznek ki. A Bizottság szerint, az európai háztartások évente több mint 600 millió eurót tudnának megspórolni a palackos vizek kiiktatásával.

Tisztított vizet a háztartásokba is

A legtöbb helyen azért nem isznak az ember csapvizet, mert nagyobb a fogyasztói bizalom a palackos ásványvizekkel szemben. A csapi víz ugyanis büdös, rossz ízű. Ám ez a legtöbb esetben az elöregedett csőhálózat hibája és könnyedén tehetünk ellene egy pár ezer forintos vízszűrő beszerzésével. – Saját példámból mondhatom, hogy a vízszűrős víz jobban ízlik – mondta lapunknak Kiss Adrienn, kaposvári természetgyógyász. – Persze száz százalékig nem lehetünk semmiben biztosak, hiszen sokféle szűrő létezik, más módszerrel működnek, mást szűrnek és az áruk sem egyforma.

Azonban a természetgyógyász mindenképpen javasolja a berendezést, amely élvezhetővé és sok esetben baktérium, antibiotikum mentessé teheti a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában