mesevilág

2019.05.14. 17:30

A jövő bábjátékosaié volt a színpad az Agorában

Kaposvár adott otthont a dél-dunántúli gyermek bábjátékosok találkozójának.

Andricz Gabriella

A közel két évtizede megrendezésre kerülő „Cucorka” fesztiválon ezúttal hét csoport, közel nyolcvan gyermek váltotta egymást a kaposvári Agóra színpadán

és teremtett kellemes hangulatot a nézőtéren.

– Nyolcadik alkalommal szervezzük a találkozót a Bábszíntér keretei között – tudtuk meg Csíkvár Tímea szervezőtől. Mindig nagy öröm számunkra megfigyelni, hogy már egészen kicsi kortól jelen van a gyermekek életében a bábozás, és teljesen átlényegülve élik meg a szerepüket. Kiválóan közvetítenek az égiek és a földiek között a bábozás által, ami a Cucorka lényege is egyben.

A programunk egyben szakmai fórum is, hiszen a csoportok és a vezetőik tapasztalatokat, információkat cserélhetnek a nap folyamán, mindamellett, hogy az országosan elismert szakmai zsűri egy- egy jó szót, bíztatást mindig hozzátesz a látottakhoz. A találkozón a balatonboglári, a balatonlellei, és a keszthelyi általános iskolás csoportok mellett négy kaposvári óvoda is színpadra állt. A kaposvári programon bemutatkozó bábcsoportok több éve foglalkoznak a műfajjal, szakköri keretek között, legtöbb esetben képzett drámapedagógus irányításával. A kaposvári Tallián utcai oviba járó gyermekek a Mese az eltévedt kisverébről című történetét dolgozták fel.

– Óvodánkban 2014 óta működik a tehetséggondozó meseműhely, ahol a gyermekek lehetőséget kapnak a szereplésre. A dramatikus játékok által a gyerekek jobban ki tudják fejezni magukat, erősödik empatikus képességük, finomodik esztétikai érzékenységük – tudtuk meg Horváthné Weil Katalin óvodavezetőtől, a bábcsoport vezetőjétől. Az, hogy már ilyen kicsi korban színpadra léphetnek, nagy élmény számukra, és a csapatmunkát is erősíti, hiszen a játék aktív közreműködést igényel minden szereplőtől – folytatta az óvónő.

Megtudtuk, hogy a gyerekek legtöbb esetben maguk választották a szerepeket, így tudatosabbá válik az azonosulás. A bábokat és díszleteket is közösen készítik, és a látványos produkciókat néhány darabban a gyermekek által megszólaltatott hangszerkíséret teszi teljesebbé. A találkozó végén a szakmai zsűri tagjai – Pályi János Blattner Géza -díjas bábjátékos, Fabók Marianna bábművész, és Berlik Mária közművelődési szakember – értékelték a látottakat és két előadást juttattak a június közepén megrendezésre kerülő egri döntőbe. Az idei találkozón a keszthelyi színjátszók Rumini története, valamint a balatonbogláriak Hódítva lett a légy című játéka érdemelte ki a továbbjutást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában