who kampány

2019.05.06. 17:00

A kézmosás fontosságára figyelmeztettek a kórházban

Egy UV lámpa fényében győződhet meg arról a kórházi látogató, hogy helyesen fertőtlenítette-e a kezét.

K.G.

Ezzel a fluoreszkáló készülékkel fogadták hétfőn a Kaposi Mór Oktató Kórházba érkezőket, hogy már a regisztrációnál megmutassák, kézmosáskor és kézfertőtlenítéskor mely területekre fordítunk kevesebb figyelmet. A kórház az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányához csatlakozott. Azt igyekeznek bemutatni, hogy a dolgozók mellett a hozzátartozók és a betegek is sokat tehetnek a fertőzések megelőzéséért.

Volt, aki azonnal kipróbálta a kézfertőtlenítőt.

– Annyi ajtókilincset megfog az ember, ki tudja, hogy mi van a kezén – mondta a szentgáloskéri Paska Ferencné, aki kezelésre jött a kórházba, a csontsűrűségét mérték meg.

Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy a kézhigiénia javításával csökkenthető az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága.

– A tiszta kéz életet ment kampányhoz csatlakozva a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a kézhigiénia fontosságára – mondta Jankovics Judit, a higiéniai osztály vezetője. – A látogatók nyolcvan érintés nélküli kézfertőtlenítő adagolót használhatnak egész évben a kórház területén.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy Semmelweis Ignác tanítása a kézfertőtlenítés fontosságáról ma éppúgy érvényes, mint a saját korában. A hozzátartozókat sok jó tanáccsal látják el a kórházban. Lázasan, náthásan és köhögve ne induljanak látogatóba, és hat éven aluli gyereket lehetőleg ne hozzanak magukkal. A vizitek és kezelések ideje alatt ne tartózkodjanak a kórteremben. A kórterembe belépve és azt elhagyva alaposan fertőtlenítsenek kezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában