férőhelyek

2019.05.09. 19:30

A szellemiségen és a fejlettségen is múlik az óvodaválasztás

A legtöbb somogyi óvodában már lezárult az idei beiratkozás, és már a szülők is tudják, hova vették fel gyermeküket. Tavalyhoz hasonlóan, most is voltak népszerűbb helyek, ahová többször annyian jelentkeztek, mint amennyit fel tud venni az intézmény.

Marosi Gábor

Néhány éve nyitott csak óvodát a Kaposvári Református Egyházközség, de máris az egyik legnépszerűbb intézmény lett a városban. Az idén kétszer annyian szerették volna beíratni gyermeküket, mint amennyi férőhely van az óvodában.

– Huszonöt gyereket tudunk felvenni – mondta Molnár Tímea, a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója. – Az egyik oka a népszerűségünknek, hogy életkorilag tiszta csoportjaink vannak, azaz nincsenek vegyesen a gyerekek. Van mini, alsós, középsős és felsős csoportunk is, most maximális létszámban, százan járnak hozzánk. A másik ok, amiért sokan keresik óvodánkat, hogy sikerült a nevelésben olyan szellemiséget kialakítani, ami nagyon vonzó a szülőknek, de az is szempont, hogy akit ide beíratnak óvodába, tizenöt év múlva az érettségit is megszerezheti nálunk – tette hozzá Molnár Tímea.

Az önkormányzati fenntartású óvodákba is beíratták már a szülők gyermekeiket. A hat kaposvári központi és tagóvodákba a 2019-2020-as évre összesen 460 gyereket vettek fel a kaposvári önkormányzat tájékoztatása szerint. A beíratás sikerességéhez hozzájárult az is, hogy minden óvoda nyílt napokat szervezett, ahol az érdeklődők együtt játszhattak a jelenlegi ovisokkal, valamint megismerkedhettek az óvónőkkel és a dajkákkal is. A gyerekeket első sorban a lakóhelyükhöz tartozó óvodába vették fel, de oda is bejuthattak, ahol szüleik dolgoznak, illetve a szabad férőhelyektől függően egy körzeten kívüli intézményt is választhattak.

A szülők körében népszerű volt a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda és három tagintézménye is. Bekesné Porczió Margit óvodavezető kérdésünkre elmondta: a toponári óvodába negyvenhárman jelentkeztek, közülük mindenkit felvettek az intézménybe. A központi óvodában hat csoport van, a tagintézményekben pedig három-három. A tizenöt csoportban összesen tizenhét tehetségműhely működik, amelyet a gyerekek és a szülők is egyaránt kedvelnek. Bekesné Porczió Margit hozzátette: népszerűségük abban is rejlik, hogy mindegyik intézményük örökös zöld óvoda címmel rendelkezik, mindenhol akkreditált kiváló tehetségpontok vannak, jó felszereltségűek az óvodák és korszerűek az épületek is.

Vidéken változó a létszám

A Bárdudvarnoki Mesepalota Óvodába idén mindösszesen csak hét gyereket írattak be a szülők. Az elmúlt évhez képest hárommal, az azt megelőzőhöz pedig fele annyival kevesebbet. Tóth Tamás Gáborné az intézmény vezetője megkeresésünkre elmondta: tavaly szeptemberig egységes óvoda és bölcsődeként működtek, ez viszont megszűnt, ezért is van kevesebb beiratkozó gyermekük. Az 50 férőhelyes óvodába jelenleg 37 fiatal jár. Nem mindenhol ilyen rossz a helyzet, Karádon például szeptembertől 16 nagy csoportos megy iskolába és ugyanennyi új óvodás érkezik az intézménybe. Két évvel ezelőtt annyi gyerek volt a faluban, hogy a kettőről háromcsoportosra növelték az óvodát – mondta Hendre Ágnes, az intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában