beszélő múlt

2019.05.21. 14:05

Ágyúgolyók, veretek, sarkantyú: véget ért a kaposvári vár feltárása

Ágyúgolyók, veretek, sarkantyú, cserékedény darabok – ezeket is találtak a régészek az egykori kaposvári vár feltárása során. Két hónapon keresztül dolgoztak a Nostránál, ahol sok értékes leletre bukkantak ez idő alatt.

Góz Lilla

– Felszínre hoztuk a falakat, kialakult a vár egykori szerkezete, a hiányzó részt is hitelesen lehet rekonstruálni – mondta el Molnár István. A Rippl–Rónai Múzeum régésze hozzátette: a több méteres palánk mögé földet döngöltek, ami védelmi célt szolgált, mint ahogy a vizesárok is. A középkori várat a 14. században említik először. A forrásokból tudják, hogy több száz lovas állomásozott itt.

Folyamatosan bővítették a tégla épületet, amelyet a török időkben palánkkal védtek. Az írásos emlékek szerint 1495–ben ostromolták először a várat, majd 1555–ben foglalták el a törökök Kaposvárt. Próbálták visszafoglalni a keresztény csapatok, de csak 1687 után sikerült. A források szerint a mostani belváros területén, a vártól keletre egy lakott település lehetett.

– Gazdag leletanyagot találtunk a két hónapos feltárás során, mint például ágyúgolyókat, kerámia darabokat, sarkantyút, gyertyatartót és gyűrűt is – jegyezte meg Molnár István. Hozzátette: a lakószárnyból néhány díszes kályhacsempedarab került elő, és ez arra utal, hogy gazdagon berendezett hely lehetett.

– Nagyon sok olyan tárgy került elő, amelyek megérdemelnék, hogy lássa őket a nagyközönség egy kiállításon – tette hozzá Molnár István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában