megjáró elismerés

2019.05.27. 09:00

Díszpolgári címet kapott Bálint gazda

Nagyszabású ünnepségen avatták Várda díszpolgárává Bálint Györgyöt, mindenki Bálint gazdáját. A századik évében járó kertészmérnök meghatódva vette át az elismerést.

Koszorus Rita

Várdán töltötte a szombatot Bálint György, hogy megnézhesse, milyen változások történtek a településen a legutóbbi látogatása óta. A 99 éves kertészmérnök utoljára 2008-ban járt itt, azóta folyamatosan tartotta a kapcsolatot a faluval. – Neki köszönhetjük, hogy az országban elsőként Madárbarát Település lettünk – mondta az ünnepségen Varga András polgármester. – Ő volt a madárbarát mozgalom arca és azzal a prospektussal kezdtünk el dolgozni, amelyben az ő képe szerepelt.

Aztán többször járt a településen, hiszen Várda rendszeresen szerepelt a Virágos Magyarország Mozgalom pályázatán, amelynek egyik zsűritagja volt Bálint gazda. A település helyi rendelete szerint legalább száz ajánlás kellett ahhoz, hogy Bálint Györgyöt díszpolgári címre jelöljék. Ez egy nap alatt összegyűlt.

A századik születésnapját júliusban ünneplő Bálint György meghatódva vette át a díszpolgári oklevelet, s fogadta az őt ünneplő vastapsot. – Azt ígérhetem, hogy jó díszpolgára leszek Várdának – mondta Bálint gazda. – Rendkívül nagy örömmel tölt el engem, hogy ezzel az elismeréssel kitüntettek. Jó látni, hogy milyen rendezett Várda, milyennek kellene lennie minden magyar községnek.

– Nincsenek nagy lehetőségeim, már idős ember vagyok – mondta az újdonsült díszpolgár az ünnepségen. – Azt felajánlhatom, hogy amíg a sors élnem enged és tudok még tenni valamit a társadalom érdekében, addig Várda javára mindent el fogok követni.

Bálint György egészséget, boldogságot és békét kívánt a falu lakóinak. A rendezvényen a Várdai Népszínkör ősbemutatót tartott Fülemüle című darabjával a felújított és átalakított Közösségi Házban.

 

Madárcsicsergés volt a feladat

Nyolc éven át rendszeresen összegyűltek a környék iskolásai Várdán, hogy megtartsák a madarak és fák napját. Aztán már nem kapott támogatást a rendezvényhez a település, így évek óta elmaradt ez az alkalom. Idén azonban minden együtt volt ahhoz, hogy felelevenítsék ezt a hagyományt. A kaposvári, somogyjádi, magyaregresi iskolások is részt vettek – hat csapattal – a találkozón. A gyerekek madárgyűrűzésben, madárhang-felismerésben jeleskedhettek és természetvédelemmel kapcsolatos feladatok is várták őket.

A rendezvényen Csikós Nagy Márton, somogysárdi szobrász egy új szobor készítését kezdte el, ez egy virágot fog formázni, amelyet majd Bálint György századik születésnapján július 28-án avatnak fel. Ez lesz Várda huszonkettedik köztéri alkotása, amelyek közül hatot készített a környékbeli alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában