jövőbe mutató

2019.05.17. 17:30

Gyerekzsivaj töltötte be a Jurta Portát

Gyerekzsivaj töltötte meg a kaposvári Vigasságok Terét, hiszen idén már másodjára rendezte meg a Somogy Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Jurta Portát.

Koszorus Rita

Ezúttal is az egészséges életmódra hívták fel az érkező 257 kisdiák és óvodás figyelmét a szervezők. A csillogó tekintetű lurkók örömmel vetették bele magukat a játékba, merthogy a Jurta Porta lényege éppen az, hogy szórakozás közben gyarapodjanak a gyerekek új ismeretekkel.

Voltak, akik már tavaly is részt vettek a Jurta Portán, így teljesen tisztában voltak azzal, miért fontos a friss termékek fogyasztása. – Azért fontos gyümölcsöt meg zöldséget enni, hogy ne legyünk cukorbetegek – mondta kérdésünkre Albert. – De ha cukorbeteg vagy, attól még az maradsz, ha gyümölcsöt meg zöldséget eszel – vágott közbe társa, Márk. – Csak nem leszel annyira rosszul.

A gyerekek azt is elmondták, hogy a kedvenc gyümölcseik közé tartozik az alma, a körte és az eper, no meg a banán. A rendezvény lényege pont az volt, hogy ezek fogyasztására buzdítsák a kicsiket.

– Interaktív játékokkal készültünk, amelyek az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz vezetnek – mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében. – Remélem mindenki boldogan vesz részt a feladatokban és hazaviszi az itt szerzett ismereteket.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arról beszélt, hogy nem lehet fontosabb dolga egy kamarai elnöknek, mint a felnövekvő generációt az egészséges életmód felé terelni. – Mi azt szeretnénk elérni az ilyen és ehhez hasonló programmal, hogy egészségesebbek legyetek. – Azt javaslom nektek, hogy minél több gyümölcsöt fogyasszatok, egyétek meg az iskolagyümölcsöt, az iskolában sokkal jobban fog működni az agyatok.

A rendezvényen a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is képviseltette magát. – Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a biztonság is – mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok. – Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a tűzzel vigyázzatok. Könnyen kárt is okozhat, ha nem vagyunk óvatosak.

 

Móka és tanulás egyben a Jurta Portán

A gyerekek a Vigasságok terén kialakított állomásokon adhattak számot tudásukról és gyarapodhattak új információkkal. A Fino-Food Kft. iskolatej programmal érkezett, és dietetikus segítségével vezették be az egészséges táplálkozás rejtelmeibe a kisdiákokat, míg a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a méz hasznosításáról és a gyógynövényekről tájékoztattak. A Rippl-Rónai Múzeumban a szelektív hulladékgyűjtésről tájékoztatták a gyerekeket, a katasztrófavédők az erdők megóvását, a tüzek keletkezésének megelőzését helyezték középpontba, a Sefag pedig a Somogy vadgazdálkodás rejtelmeibe nyújtott betekintést. Volt zöldség-gyümölcs felismerés, kóstolás és felhasználásukról is megtudhattak egyet mást. Játékra és szórakozásra is volt lehetőségük a gyerekeknek, többek között 360 fokos VR-játék segítségével elmerülhettek a zöldségek és gyümölcsök világában. A program sztárja a két kabalafigura Frutti és Veggi voltak, akikkel többen szelfiztek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában