tudás

2019.05.11. 11:30

Használható nyelvtudásra hajtanak a somogyi ifjak

Csaknem 14 ezren igényelték április végéig a nyelvvizsga után járó támogatást: a somogyi középiskolások zöme angolból és németből vizsgázik, s egyre többen választják az előrehozott nyelvi érettségit.

Harsányi Miklós

– Egyik kiemelt célunk, hogy diákjaink alapos nyelvoktatásban részesüljenek és sikeresen levizsgázzanak – mondta Reöthy Ferenc, a kaposvári Táncsics Gimnázium igazgatója. Hozzátette: emelt óraszámú és speciális nyelvi képzést is biztosítanak a fiatalok számára. Döntő, hogy hatékony és eredményes legyen az oktatás, a nyelvtudás nem csak a továbbtanuláshoz, hanem a munkához is szükséges, a legújabb kutatási eredmények, publikációk rendszerint angolul jelennek meg.

Az idei tanévben 11 diák angolból tett előrehozott érettségit, németből 17, s most angolból 30 fiatal emelt szinten érettségizett, németből heten, egy tanuló pedig olaszból. Középszinten 134 diák érettségizett angolból, 39-en németből. Tavaly össszesen 95 táncsicsos diák szerzett angol középfokú komplex nyelvvizsgát, felsőt 27-en, a német középfokút 27 diák tette le, míg egy fiatal felsőt. Tóthné Berzsán Gabriella, a Táncsics Gimnázium igazgató-helyettese rámutatott: tanulóik számos erőpróbán indultak, ahol kiválóan helyt álltak. A 11. osztályos Kövér Kincső az angol OKTV-n második lett, a szintén 11. osztályos Kanalas Dominik a spanyol OKTV-n az első 30 között végzett, az Arany János Tehetséggondozó Program német nyelvi döntőjén Fábián Elvira az első helyet szerezte meg, Kanalas Dominik harmadik volt.

– Szorgalom, kitartás és motiváció: szerintem ez alapkövetelmény a nyelvtanulásnál – hangsúlyozta Bátyai Olga, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola német nyelvtanára. – Fontos, hogy már az általános iskolában elinduljon a folyamat, s az ott szerzett tudásra építhetünk a középiskolában.

Büttnerné Bódi Ágnes, a KSZC nagyatádi Ady Endre gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója kiemelte: az elmúlt tanévben 48, most félévig 49 diák tett nyelvvizsgát, s egyre többen választják az emelt szintű érettségit. Az angol és németen kívül franciául is tanulhatnak a fiatalok, s biztató, hogy nemcsak gimnazisták, hanem a szakgimnazisták is számot adnak felkészültségükből.

A tanulásban egymást hajtják a diákok

– Bár a diákok zöme nem utazhat el több hónapos külföldi nyelvtanfolyamra, de tanáraink eredményesen felkészítik őket a vizsgára – mondta Büttnerné Bódi Ágnes. – Erős az iskolai motiváció, s persze egymást is hajtják a tanulásban a kamaszok. Komoly műhelymunka zajlik az intézményünkben, s a tanítást modern eszközök segítik.

Már csaknem 14 ezren igényelték idén a nyelvvizsga után járó támogatást, írta a Magyar Hírlap, melyről a távirati iroda számolt be. A Magyar Államkincstár arról tájékoztatta a napilapot, hogy az idén eddig 13 332 nyelvvizsgázó volt jogosult a támogatásra. az erre kifizetett összeg pedig meghaladja a 400 millió forintot. A kérelmek feldolgozása folyamatos. Princz Zoltán, a kaposvári mezőgazdasági szakgimnázium igazgatója azt mondta: két-két angol és német nyelvtanárt alkalmaznak továbbá egy-egy óraadót is. Csütörtökön 32-en vizsgáztak angolból, pénteken 24-en németbóől bizonyították tudásukat. A diákok és a tanárok szerint nem volt nehéz a német és az angol érettségi.

Az ausztriai Güssingenbe több mint 20 éve járnak szakmai gyakorlatra a diákjaink – mondta Princz Zoltán. – Egy-egy helyi családi gazdaságnál töltenek el három hetet, amely nyelvgyakorlásra is remek lehetőséget biztosít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában