Diákmeló

2019.05.04. 15:30

Indul a roham a diákmunkásokért

Már érdeklődnek az előrelátóbbak nyári diákmunka iránt. A legtöbben a zsebpénzüket keresik meg így, vagy éppen tandíjra gyűjtenek.

Koszorus Rita

A legtöbben zsebpénzüket teremtik elő diákmunkával, ám sokszor nem utolsó szempont az sem, hogy jó tapasztalatszerzési lehetőség ez a fiataloknak. – Nekem fontos volt, hogy a saját lábamra álljak – mondta el lapunk kérdésére Garai Kitti kaposvári egyetemista. – Az egyetemi évek alatt végig vállaltam diákmunkát, dolgoztam önkormányzati diákmunkán, vendéglátásban és jelenleg a taxiközpontban vagyok már egy éve.

A fiatal lány elmondta: számára nem csak az anyagiak miatt volt fontos, hogy dolgozzon, hanem azért is, hogy minél több területen kipróbálja magát.

A tanulók munkájára éven át van igény, szinte kapkodnak utánuk a cégek. Nyáron még ennél is több munkát ajánlanak számukra a közvetítő cégek. Rendszerint májusban indul meg a roham a diákok és a nyári munkák iránt is. – De az előrelátóbbak már áprilisban, márciusban készülnek a nyárra – mondta Dakó Roland, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. – Általában azonban az jellemző, hogy az utolsó pillanatban döntik el, szeretnének nyáron dolgozni.

Dakó Roland szerint a munkáltatók leginkább a Balatonnál számítanak a diákok munkavállalására. – A Balaton nyáron megötszörözi a forgalmunkat – mondta. – Sőt, ha Siófokot is beleveszem, akkor meg is hússzorozza. Elképesztő az igény a magyar tengernél a diákokra. Ám csak azok tudnak elegendő diákmunkást magukhoz csábítani, akik szállást is kínálnak. Fizetésként bruttó ezer forintos órabér a legkevesebb, amit ajánlanak a diákoknak. A megye más pontjain bruttó 900 forinttól kezdődnek a diákórabérek.

Hasonlóak a tapasztalatok a Pannon Work munkaerő-közvetítőnél is, ott is a balatoni állások kapósabbak. – Éttermekbe, szállodákba keresnek diákokat – mondta lapunknak Waltner-Pécsi Szilvia irodavezető. – Elsősorban éttermi, konyhai kisegítőnek lehet jelentkezni, de szobalány pozíciók is vannak. A Balatonnál szállással együtt bruttó 1200 forintos órabérért dolgozhatnak a diákok, míg a megyén belül nem ritka a minimálbér sem. A hipermarketek kínálnak ennél magasabb fizetést – mondta a Pannon Work irodavezetője. – Ott hétvégi pótlékokkal együtt, akár kétezer forintos bruttó órabér sem lehetetlen.

Sokan minimálbért fizetnek

Különösen nagy dömping nincs még a Fürge-Diák Iskolaszövetkezetnél, a régióvezető azt mondta: az irodába betérő diákok 5-10 százaléka érdeklődik nyári munkák iránt. – Nálunk inkább júniusban tetőzik a szezon – mondta kérdésünkre Darvas Nándor. – Somogyban a Balaton-part vonzó a diákok számára, ott azonban a bejárás és a bérszintek nehezítik a diákmunkások megtalálását.

A Fürge-Diák dél-dunántúli régióvezetője szerint, még mindig csak minimálbért, vagy azt kicsivel meghaladó órabért fizetnek a munkáltatók a tónál. Ráadásul nehéz a toborzás közvetlenül a Balatonnál, mert a fiatalok legtöbbször maguk megtalálják a lehetőséget, s sokszor nem is legális úton foglalkoztatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában