térerő

2019.05.20. 09:00

Ingyenes wifit nyertek a kistelepülések

Újabb 3400 európai, köztük 63 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat egy uniós program keretében, jelentette be az Európai Bizottság.

K.G.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elnur

A brüsszeli testület kihirdette az idén áprilisi, második körös pályázati felhívás eredményét, ekkor több mint 10 ezer pályázó település közül 3400-at választottak ki, írta az MTI.

A kiválasztott települések önkormányzatai wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken.

Magyarországon Alsónémeditől Veresegyházig 63 település nyerte el az egyenként 15 ezer eurós, vagyis ötmillió forint értékű utalványokat. A települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, amelyek a közterületekre telepíteni fogják a wifi-pontot, majd beválthatják a kapott utalványt.

A 63 nyertes magyar település között két somogyi van, Siójut és Sántos. Érdeklődésünkre Krisztin Endre, Siójut polgármestere elmondta: a 630 lelkes település közösségi épületeit, a községházát, a könyvtárt és a faluházat, illetve ezek környékét szolgálja ki majd az ingyen wifi. Az internetes fejlesztéssel a fiatalok érdekeit is szem előtt tartották. Krisztin Endre szerint az elbíráláskor feltehetően figyelembe vették, hogy olyan kistelepüléseket támogassanak, melyek nincs túl sok lehetőségük önerőből a fejlődésre.

Minden wifi-pontnak legalább három éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen. Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetésére még az idén sor kerülhet.

Balatonendréden is lesz ingyen wifi

Balatonendréd is részesülhet az ingyen wifi áldásaiból, mert ők is bekerültek abba a körbe, amely pályázaton nyerte el a lehetőséget. Már megvan a helye a szolgáltatásnak, három wifi-pont létesül a faluban. A központban a közösségi házban, illetve a sportöltözőben, valamint a játszótér környékén, tudtuk meg Késmárki Tibor polgármestertől. A sportöltöző szokatlan helynek tűnhet, de tudni kell, hogy az épület tetőterében egy közösségi teret alakítottak ki, ahol baráti társaságok töltik az időt. A játszóteret azért választották, mert a közelben van egy elhagyatott vízmű épület, amely kormánydöntés alapján az önkormányzat tulajdonába jutott, és ott a fiataloknak klubhelyiséget szeretnének kialakítani. Az ingyen internet népszerű lesz a településen, mert sok a fiatal: az általános iskolába 127-en járnak, ebből 50 bejáró gyermek van a környező településen.

Az internetfejlesztés mellett az utakat teszik rendbe Balatonendréden. Az idén a Dózsa György utcát és Pásztor közt aszfaltozzák le, és azután már csak Táncsics utca lesz vissza. Ide azonban a Széchenyi utcából nyúlnak át telkek, ezek felvásárlásába fogott az önkormányzat. Végül következnek a járdák. Késmárki Tibor szerint itt az ideje az útfelújításnak, mert néhány éve vezették be a szennyvizet a településre, addig pedig nem akartak a rossz utakra költeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában