zord idő

2019.05.07. 11:30

Kaptárban maradt a méh, hidegben a nektár se vonz

Ha az időjárás 4-5 napon belül nem javul számottevően, akkor könnyen sok tízmillió forintos veszteséget szenvedhetnek el a somogyi méhészek, Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint gyors felmelegedésre és esőre, illetve szélmentes időre van szükség, különben bukhatják az idényt.

Harsányi Miklós

Egyre több nyüzsgő méhcsalád téved be a városokba. Ha veszélyben érezzük magunkat, értesítsük a szakembereket. Ők könnyen befogják az eltévedt méhrajokat.

– Ennél reménytelenebb helyzetet közvetlenül az akácszezon előtt nem tudok elképzelni – mondta Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A repce virágzásakor sem volt túlságosan jó az akáccal kapcsolatos kilátás, de a mostani 7-8 fokos hőmérséklet elszomorító. Ha nem változik az időjárás azonnal, akkor duplán rossz helyzetbe juthatnak a méhészek: az állomány a kaptárban marad, nem hordják majd az akácnektárt, miközben azt a mézet fogyasztják, amit eddig a repcéről behordtak. Ráadásul – az éves átlagot tekintve – most van a legtöbb méh a gazdaságban, egy-egy kaptárban nagyjából 60–70 ezer. Az egészben igazán az a lesújtó, hogy nem látjuk a következő napok fejleményeit, teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Néhány éve már hasonló problémáktól szenvedett a szakma, akkor tetemes kár keletkezett.

Százharminc méhész alkotja a 2006-ban alapított Zselici egyesületet, a legnagyobb közösségi oldalon tartják egymással a kapcsolatot és árgus szemekkel figyelik az időjárási előrejelzéseket. Mészáros János azt mondta: létkérdés, hogy az időjárás minél enyhébb legyen az egybefüggő, erdei akácterületek virágzásakor.

Somogyban évente átlagosan 1800–2000 tonna mézet pergetnek, melynek csaknem 60 százaléka akác. – Tagtársaim erre a 10–12 napos akácvirágzásra készülnek egy teljes éven át – mondta. – Bíznak benne, hogy ebben az időszakban megalapozhatják a következő időszak eredményeit. A bevételre égető szükség van, a többség minimális anyagi tartalékkal rendelkezik, az utóbbi időben ugyanis csapnivalóan alakultak a felvásárlási árak.

Gyenge akácszezon várható az idén

– Ha nem lesz jelentős felmelegedés, akkor gyenge akácszezonnak nézünk elébe – közölte Nagy Csaba megyei méhészeti tanácsadó. – Az is előfordulhat, hogy jóval kevesebb lesz az akácméz megyénkben, mint amennyi tavaly volt. Időjárás függvénye, hogy milyen eredmények születnek. Somogyban 2018-ban 1642 méhészt regisztráltak, tavalyelőtt 1661-et, míg a méhcsaládok száma két éve még több mint 95 ezer volt, tavaly már csak 92 ezer. A kaposmérői Radics László, aki 1982 óta méhészkedik, azt mondta: ha az előrejelzések igazak, akkor szomorúak lesznek a kilátások. Ilyen idény legutóbb 2010-ben volt a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában