Anyajegyek

2019.05.05. 15:30

Nem tud a bőrünk felkészülni a nyárra

Nincs igazi tavasz, mikor felkészülhet a bőrünk a napfényre. A legtöbben már nyár előtt többször felégnek. A bőrgyógyászok az éves szűrésekre és az önvizsgálatra hívják fel a figyelmet, ugyanis az utóbbi években nőtt a bőrrákos betegek száma Magyarországon.

Góz Lilla

– Minden ember legyen tisztában saját bőrével– mondta el Battyáni Zita, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. A szakember hozzátette: szükséges egy első vizsgálat a bőrgyógyásznál, aki tájékoztatást ad a bőrtípusról, megnézi és véleményt mond az anyajegyeiről, és megfelelő fényvédő használatára tesz javaslatot. Ennek a vizsgálatnak az eredményétől függ, hogy kinek milyen gyakorisággal kell elmenni szakorvoshoz ellenőrzésre. Akinek kevés anyajegye van általában 2–3 évente elég a szakorvosi szűrés, de elengedhetetlen a havonkénti önvizsgálat végzése. Az anyajegyek estében a változást kell észlelni, és jelentkezés esetén szakorvoshoz fordulni.

– A változások sokfélék lehetnek, Anyajegye hirtelen kiemelkedik, ellaposodik, a széle elmosódik, vagy aszimmetrikus lesz. Színe sötétedik vagy világosodik , egyszerre többféle szín jelenik meg, viszket vagy hirtelen nőni kezd – sorolta a bőrgyógyász főorvos. Megjegyezte: minden életkorban kell foglalkozni az anyajegyekkel, különösen a kisgyerekeknél.

- Az egy éves korukig kialakuló veleszületett anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a későbbi életszakasz folyamán rosszindulatú daganat – tette hozzá Battyáni Zita. Hangsúlyozta: míg régen volt igazi tavasz, amikor lehetett napfürdőzni, bőrünket előkészíteni a nyári napra, addig most már márciusban olyan erős a napfény, hogy felég az ember bőre.

– Nincs felkészülési ideje tavasszal a bőrnek. Nagyon sokan ilyenkor égnek fel egy kirándulás, vagy kerti munka közben. Nagyon oda kell figyelni az ilyen pirulásokra, főként a gyereknél, akiknek a bőre érzékenyebb, kevesebb pigment tartalmaz és vékonyabb a szarurétege , ami visszaverné a fényt – mondta el Battyáni Zita. A főorvos megjegyezte: már kaphatóak fényvédő szállal átszőtt ruhák, amelyek az érzékeny bőrűeknek fokozott védettséget adhatnak.

Az elmúlt években nagymértékben nőtt a bőrrákos betegek száma Magyarországon és világszerte. A szűrés hatékonyságának fokozására érdekében az általános szűrés mellett a célcsoportok vizsgálata kiemelkedő szerepű. Ebben a csoportba tartoznak azok, akik szabadban, napos munkahelyen dolgoznak, korábban volt melanomájuk, vagy a családban előfordult már a betegség ,nagyszámú anyajegyük van, vagy egyes, kettes bőrtípusba tartoznak.

– Jelenleg Magyarországon százezer lakosra 45 melanómás beteg jut. Mi itt a kaposvári kórházban évente 80 új melanomás beteget észlelünk és kezelünk – jegyezte meg a bőrgyógyász főorvos. Azt tapasztalják: egyre nő a 20-30 év közötti betegek száma, de továbbra is magas az 50-60 év közötti férfiak aránya, akik meglehetősen vastag tumorokkal jelentkeznek. Hozzátette: a fehér bőrű, kék szemű és szőke hajúak a legveszélyeztetettebbek.

Eredményes új kezelések

Az elmúlt tíz évben nagy fejlődés figyelhető meg az előrehaladott daganat kezelésében. Még mindig elsődleges a korai felismerés és a megfelelő sebészi eltávolítás , de már újabb kezelési eljárások állnak rendelkezésre , melyek jelentősen megnövelik a túlélés idejét.

– 2009-ben jelentek meg Magyarországon a biológiai terápiák. 30 éven át csak a műtétek és a kemoterápia álltak rendelkezésre. Jelenleg két gyógyítási vonal alakult ki, az egyik a célzott kezelés, mikor a daganat mutációját kimutatják és arra hatnak. A 3 éves túlélés az áttétes betegeknél 40 százalék. A másik vonal, mikor a szervezet T8 limfocitáit aktivizálják, amelyek a daganatos sejteket el tudják pusztítani – mondta el a főorvos. Ennek ellenére a melanoma halálozása az előfordulással arányosan növekszik. A nők túlélési esélyei jobbak, mert főként a végtagokon, nem a törzsön alakulnak ki náluk bőrdaganatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában