fordul a kocka

2019.05.15. 20:00

Rohad a cseresznye és az eper a sok esőtől

Kéthavi, több mint száz millimétert meghaladó csapadék esett le másfél hét alatt Somogyban. Rothadásnak indult az eper és a cseresznye is a napok óta tartó esőzés következtében. Védekezni sem tudnak ebben az időben a gazdák.

Góz Lilla

– Egy napja ürítettem ki, jelenleg több mint 30 milliméternyi csapadékot jelez – mutatta mérőberendezését Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: a napok óta tartó esőzés következtében megrepedezett a májusi cseresznye és több helyen rothadásnak indult a gyümölcs.

– Nem lehet ebben az időben permetezni, a korai cseresznyefámnak annyi. Ebben a csapadékos időben teljesen tönkremegy a termést – mondta el Tóth István. Megjegyezte: sok helyen még nem vetették el a kukoricát, nem is tudnak most rámenni a földekre.

– Minél később vetik el a kukoricát, annál nagyobb az esély arra, hogy csökkentett, nem kiemelkedő lesz a termésátlag – mondta el a növényvédelmi szakmérnök. A zöldségeknek sem tesz jót ez az idő. A talaj menti fagyok következtében megfázott a bab, az uborka és a paprika. Erre jött még rá a több mint 100 milliméternyi csapadék. Tóth István szerint a nedves időt követő felmelegedés jó táptalaja lesz a peronoszpórának és a moníliának. Csak felszívódó permetező szerekkel lehet majd a járványos megbetegedéseket csökkenteni.

– Katasztrofális a helyzet Csökölyben, a szamóca legalább 30 százaléka tönkrement – mondta el Jakab Csongor. Csököly polgármestere elmondta: víznyomásos lett a termés, megrepedt és rothadásnak indult. Ha el is tudják adni a megmaradót, csak is nyomott áron.

– Áll a víz a bakhátak között, a vízgyűjtő gödrünk csordultig van – mondta el Nezdei Sándorné. A csökölyi gazdálkodó hozzátette: a szemek a szeles, esős időben sérültek és a rothadásnak indultak.

– Ha megjön az enyhébb az idő befülled az eper, mikor párologtatja ki a vizet és még jobban tönkreteszi termést – jegyezte meg Nezdei Sándorné.

 

Kellett az eső, de nem egy hét alatt ennyi

– A gabonának, a napraforgónak jól jött a csapadék, de se a méhészek, se a gyümölcstermelők nem örülnek ennek az időnek – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: komoly károkat okoz az esős idő, ha napokon belül nem érkezik meg a felmelegedés.

– Legalább egy hétre megállította a munkákat a szőlőkben, szántóföldeken nem tudnak permetezni, védekezni a kártevők ellen. Akácmézből is örülünk, ha a fele lesz a tavalyinak – jegyezte meg Gombos Sándor. Hozzátette: csapadékra szükség volt a földeken, de nem egy hét alatt kellett volna esnie kéthavi mennyiségnek.

– Az állomány a kaptárban maradt, nem hordják az akácnektárt – közölte Nagy Csaba megyei méhészeti tanácsadó. Hozzátette: ha nem lesz jelentős felmelegedés, húsz fok feletti hőmérséklet, akkor komoly károkkal kell számolnia a méhészeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában