fotók

2019.05.07. 17:30

Volt amikor nyugatra kinézni sem lehetett: Európát ünnepelték

Szumó birkózóvá és népmesék hőseivé is válhattak kedden a Fő utcán sétálók. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartottak Európa Napot, ahol külföldi munkalehetőségekről, ösztöndíjakról kaphattak tájékoztatást az érdeklődők.

Góz Lilla

– Ez az, én győztem – fordult büszkén iskolatársaihoz Kornél, aki szumó ruhába öltözve tolta ki ellenfelét a szőnyegről. A Compass Egyesület olasz, spanyol és török önkénteseik kvízzel, memóriajátékkal és puzzle-lel is készültek.

– Nagyon sok diák az önkéntes munka végeztével Magyarországon marad, jól érzik itt magukat – jegyezte meg Szakné Vágner Nikolett, az egyesület projekt koordinátora. Náluk 14 éves kortól 7-10 napos, míg a 18-30 közötti korosztálynak 12 hónapos külföldi önkéntes munkát tudnak nyújtani. A magyar diákok útiköltségét, étkezését és szállását egyaránt támogatják.

– Külföldi tanulmányi és szakmai gyakorlatra is van lehetőségük hallgatóinknak – mondta el Gelencsér Tímea. A Kaposvári Egyetem külügyi referense hozzátette: a fiatalok egyre nyitottabbak, külföldi tartózkodásuk alatt a nyelvtanulás mellett szakmai tapasztalatot is szereznek és új oktatási metódusokat ismerhetnek meg.

– A legnépszerűbb ország Norvégia, de sokan választják Spanyolországot, Görögországot és Krétát is – mutatott rá az aktualitásokra. A Kaposvári Egyetemnek 20 ország 50 campusával van kapcsolata. A somogyi megyeszékhelyre török, spanyol, máltai és román hallgatók érkeznek a legnagyobb számban.

Gyerák Katrin németet tanul a Kodály iskolában. Társaival a külföldi nyelvtanulásról érdeklődött az Európa Napon. – Sokat segít, mikor Ausztriába kimegyünk rokonlátogatóba, ha csak németül tudok beszélni sokat fejlődik a nyelvtudásom – tette hozzá a fiatal lány. A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának munkatársai standjukon az ifjúsági garancia, és az út a munka-erőpiacra programról, valamint a diákmunkákról tájékoztatták az érdeklődő fiatalokat. A Lárifári Alapítvány ezúttal európai népek meséivel készült az érdeklődőknek. – Olyan játékokat terveztünk, amelyekbe a gyerekek interaktívan tudnak csatlakozni – mondta el Hosszú Adrienn, a szervezet elnöke.

– Egy lefojtott állapotban voltunk, diákkoromban nem hogy kimenni, még Nyugatra kinézni se lehetett – mondta el Varga József. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette: hazánk 2004-es csatlakozása óta számos lehetőség nyílott meg a magyarok előtt. Eleinte a kíváncsiság vezette a fiatalokat, hogy a határok nyitásával külföldre menjenek dolgozni.

– Lengyelországból, Romániából és Horvátországból még többen vándoroltak ki, mint hazánkból. A gazdaságpolitikai lépéseknek köszönhetően sokan tértek vissza Magyarországra – mondta Varga József. Az Európa Napon a május 23–26–a közötti európai választásokra is felhívták a figyelmet. A kvízjátékokat helyesen kitöltők között pedig egy olaszországi nyaralást sorsoltak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában