jó üzlet

2019.06.20. 09:00

A mező kincsei: egyre kevesebben gyűjtik a gyógyító növényeket

Habár jövedelmező, egyre kevesebben gyűjtenek gyógynövényt Somogyban. Sokan inkább más területen kerestek megélhetést, mások egyszerűen kiöregedtek a gyűjtögetésből.

Koszorus Rita

Habár egészségesek a különböző gyógynövények, nagyon kevesen termesztik, még kevesebben gyűjtik őket. Pedig nagyanyáinktól tudhatjuk, hogy a kamilla tea menny-mennyi betegségre gyógyír, s azt is, hogy a citromfű például lenyugtatja az idegeinket. Mégsem divat ma már gyűjteni a mező kincseit.

Puskás Ferencné gyógynövény felvásárló, már negyven éve a szakmában van. – Pont tegnap volt szállítás, most csak hársfavirág van nálam – mutatta a méretes zsákot a kaposmérői asszony. – De ma még biztosan hoznak. Amíg beszélgettünk, egy autó parkolt le a ház előtt, egy lábodi gyógynövénygyűjtő érkezett meg. Három zsáknyi hársfavirágot pakolt ki a kocsiból. – Egy hét alatt szedtük ezt a mennyiséget – mutatta a megtermett,kitömött zsákokat Bogdán Erzsébet. – Minden nap szedtük, reggeltől estig. A hársfán kívül még például orbáncfüvet is gyűjtünk, de sokfélét.

Erzsébet elmondta: keresetkiegészítés számára a gyógynövény gyűjtés, mert alacsony a nyugdíj és a szociális járadék.

Puskás Ferencnéhez nem csak Lábodról hoznak begyűjtött növényeket, de Görgetegről, Kutasról és Kaposmérő környékéről is. A felvásárolt a gyógyhatású füveket, virágokat pedig egy cégnek adja el, amely Németországba exportálja, s ott tea készül belőlük.

– Régebben volt olyan, hogy száz mázsákat vásároltunk fel egy-egy szállításra – mondta Puskás Ferencné. – Most jó, ha öt mázsa összejön. A legtöbb gyűjtő elment dolgozni, az önkormányzatoknál a közmunka programban vállaltak munkát, a mi korosztályunk meg már kiöregedett.

Kezükbe veszik az irányítást

Az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói központjában készült egy gyógynövényszárító, hogy a környéken gyűjtők ide hozzák a növényeket. – De nem maradt már olyan kétkezi munkás a faluban aki leszedte volna nekünk a gyógynövényeket – mondta Pintér Buruzs Anikó, intézményvezető. – Ezért inkább megtermeljük a gyógynövényeket. Teszt jelleggel már vetettünk cickafarkat, körömvirágot és citromfüvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában