Szociális otthon

2019.06.16. 17:40

A szabadság kézen fogva jár a felelősséggel Drávatamásiban

Az átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése is a kormánycélok egyike. Erre 3,8 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből 53 millió forintot a berzencei Szeretet Szociális Otthon Drávakastély telephelye rehabilitációs részlegére fordítanak.

Lőrincz Sándor

Erről is szó esett azon a work­shopon, amelyen Szőke József igazgató az elmúlt öt év rehabilitációs tevékenységét ismertette. Mint mondta, sokat léptek előre a képzés terén, önismereti foglalkozás, konfliktuskezelés éppúgy életük része, mint a bibliaterápia, a rekreáció, a kézműves tevékenység, és húsz lakó közül többen visszatérhettek az önálló életbe. Nyomatékosította: a szabadság kézen fogva jár a felelősséggel, ám az utógondozás tapasztalataival elégedettek.

A drávatamási beruházás három épületet érint, amely a lakók életkörülményeit jelentős mértékben javítja. Az intézmény korszerűsítését célzó projekt keretében a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületével köttetett együttműködési megállapodás. Hegedűs Lajos, a 40 éve 19 érdeklődővel alakult, ma már több mint 3000 tagot számláló egyesület elnöke nagy ívű előadásában múltról és jelenről beszélt, számos ellátási formát, szolgáltatást felsorakoztatva, remekül illusztrálva a folyamatos fejlődést. Mint mondta, 220 munkatársuk és az önkéntes segítők Kaposváron, Tabon, Marcaliban, Nagyatádon és Barcson intézményi keretek között foglalkoznak sérült, súlyos fogyatékossággal élőkkel, akik a rehabilitációnak köszönhetően emberibb életet élhetnek. Közülük sokan önálló keresettel rendelkeznek, hiszen legfőbb missziójuk: önálló élet felé segíteni a rászorulókat.

Az otthonlakók, a munkatársak és a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviseletében megjelentek megtekintették a berzencei és a drávatamási ellátottak zenés műsorát. A szakmai napon részt vett Sabacz József, Drávatamási polgármestere is, a szabadtéri rendezvény házigazdája pedig Rajnai Zoltán részlegvezető volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában