étkeztetés

2019.06.22. 11:30

Ebéd a vakáció mellé: nagy az igény a nyári menzára

A szünidő beköszöntével több somogyi településen is megkezdődött a gyermekek nyári étkeztetése. Egyre több helyen nem élnek már a nagyszülők, a szülők pedig dolgoznak, így nagy segítség a napi meleg ebéd a gyermekeik ellátásában.

Góz Lilla

Húsleves, sült csirkecomb krumplisalátával. Hamar kiürültek a tányérok a kaposfői óvoda konyháján látogatásunkkor.

– Nagyon finom volt az ebéd, mindent megettem – mutatta az üres tányérját Magyar Kevin, aki tizenhét társával táborozik a településen. Naponta nyolcvanan éltek a nyári étkeztetés nyújtotta lehetőséggel Kaposfőn. Van, aki helyben fogyasztja a meleg ételt, más pedig éthordóban viszi haza.

– Előre felmértük az igényeket, és a jogszabályoknak megfelelően van, aki térítésmentesen már egy bizonyos hozzájárulás mellett kapja a meleg ebédet – mondta el Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere Hozzátette: tapasztalata szerint sok helyen dolgoznak a szülők, a nagyszülők pedig máshol élnek, számukra is komoly segítség, ha nem kell a főzésről gondoskodni.

– A szünidő megkezdésével Somogyváron is belefogtak a nyári étkeztetésbe, ötven gyermeknek igényeltek ebédet – mondta érdeklődésünkre Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere.

– A hét kilométerre fekvő, de a községhez tartozó Vityapusztára éthordóban szállítjuk ki a meleg ételt minden hétköznap – jegyezte meg a településvezető, aki azt tapasztalja napin szinten: hiába igényelték sokan az ellátást, nem mindenki érkezik meg az ételért.

Kaposvár jegyzője minden év május 15–éig írásban tájékoztatja azon hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülőjét vagy más törvényes képviselőjét, milyen módon vehetik igénybe a nyári étkeztetést. A somogyi megyeszékhelyen július elsejétől augusztus harmincadikáig 43 munkanapon át több helyszínen vehetik át a meleg ebédet a pályázók dél és délután egy óra között. A szociális iroda tájékoztatása szerint helyben a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában fogyasztható el a meleg ételt. Elvitelre pedig öt helyszínen, a Szociális Gondozási Központban, a Tar Csatár Központi Óvodában, a Toponári Idősek Klubjában, a Szigetvár Utcai Idősek Klubjában, valamint a Madár Utcai Tagóvodában van lehetőség. A nyári szünidei gyermekétkeztetést idén 79 kaposvári gyermeknek igényelték.

Háromszor annyian kapnak ebédet

Az idén csaknem száz somogyi önkormányzat csatlakozott a nyári gyermekétkeztetés programhoz. Van, ahol nemcsak meleg ebéddel, hanem programokkal is várják a rászoruló több ezer gyermeket. Országszerte százhúszezer család igényelte a nyári szünidei gyermekétkeztetést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 80 milliárd, 2020–ban több mint 82 milliárd forintot fordít a gyermekétkeztetésre. 2010 óta megháromszorozódott a támogatás összege, 27 milliárdról 79 milliárd forintra emelték a keretösszeget. A 370 forintos egy adagra jutó támogatás 570 forintra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában