videó!

2019.06.19. 19:50

Erdei rajtaütést és álcafestést gyakoroltak a honvédelmi táborban

Erdei rajtaütés és álcázás: a kamaszok egy eltévedt ellenséges harci járművet is megállítottak a honvédelmi tábor szerdai gyakorlatán. Huszonöt középiskolás jelentkezett az egy hetes kaposvári programra, melyet a Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred rendezett meg.

Harsányi Miklós

– Az arc jellegzetes vonásait sötétebb színekkel tüntetjük el – mondta egy katona, miközben az álcakészítés titkait osztotta meg a tinikkel. A fiúk és lányok egymás arcát festették, alapozónak zöldet használtak, s fekete és barna árnyalattal varázsolták profivá a remekművet. A csapatot előbb a hőség, később a szüntelenül támadó szúnyoghad tette próbára. Minden kellék adott volt: BTR csapatszállító, air soft fegyver és munícióként sok liternyi víz. A párás, izzasztó körülmények között utóbbira különösen nagy szükség volt. Vörös István főhadnagy azt mondta: idén negyedik alkalommal szervezték meg a honvédelmi tábort, melyen a szekszárdi Ady Endre szakképző iskola diákjai vesznek részt. Hazaszeretetre nevelés, s a katonai hivatás bemutatása: ez a program fő célja. A tereptani alapismeretek és az air soft lövészet mellett sportfoglalkozás is helyet kapott a programban.

– Mi biztosítunk, a két másik csoport indul – hangzott a gyors egyeztetés. A három, egyenként két tagú csapat erdei felderítésre indult, profin biztosították egymást. A 17 éves Kontár Balázs szerint a honvédelmi táborban sokat lehet tanulni, s örült, hogy pergős és mozgalmas feladatokat kapnak.A fiatalember harci helikopter pilótaként szeretne majd szolgálni, a kaposvári tábort hasznosnak tartja. Összehangoltan zajlott a gyakorlat: miközben egy erdei úton az eltévedt ellenséges harci járművet állítottak le a kamaszok, addig néhány száz méterrel távolabb egy ellenséges őrséget került ki titokban a tinicsapat.

 

– Először az őrök mozgását derítjük fel, aztán indul az akció – mondta az egyik résztvevő. – Csend és fegyelem: ezen múlik a siker.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában